Woonzorgcentrum Westerholm in Haren bouwt 37 appartementen bij

Een artist's impression van de nieuwbouw van Westerholm in Haren. Foto: VNL Architecten

Woonzorgcentrum Westerholm in Haren heeft plannen om uit te breiden. Aan de Beatrixlaan komen 37 nieuwe appartementen voor ouderen. Daarbij krijgt het bestaande gebouw een opknapbeurt.

De nieuwbouw komt parallel aan het huidige complex van Westerholm aan de Irenestraat, dat dateert uit 1970. Aan de naastgelegen Beatrixlaan, op de plaats van de oude basisschool, zijn drie woonlagen gepland. Die worden met het bestaande gebouw verbonden door een lichte, ruime gang.

,,Het huidige interieur krijgt ook een opknapbeurt’’, vertelt directeur Dineke Katerberg van Westerholm. ,,Het is niet echt meer van deze tijd. We maken het frisser en lichter, met andere kleuren.’’

Geen verpleeghuis, maar plek waar iedereen oud kan worden

Westerholm speelt sinds een paar jaar met uitbreidingswensen. In 2017 werd al een nieuw gedeelte bijgebouwd aan de Westerse Drift in Haren. In 2018 verkocht de stichting haar pand in de Groningse binnenstad, Huize Rikkers-Lubbers. ,,We zijn bezig geweest met bezinning op onze missie en visie: wat willen wij zijn?’’ stelt Katerberg.

Vanouds - de stichting achter Westerholm bestaat sinds 1928 - was dat vrij eenduidig: een verzorgingshuis voor ouden van dagen. ,,Maar in de participatiemaatschappij is het klassieke verzorgingstehuis eigenlijk opgehouden te bestaan.’’ Wel zijn er verpleeghuizen, voor ouderen die bijvoorbeeld door dementie zware zorg nodig hebben. Maar Katerberg wil dat Westerholm breder blijft.

,,Dit is een plek waar iedereen oud kan worden zoals hij of zij zelf wil’’, vat ze samen. ,,Voor wie er behoefte aan heeft is er zorg, een restaurant, gezamenlijke activiteiten. Wie geen behoefte heeft aan aanspraak, maar alleen een appartement wil huren, is ook welkom.’’ Ook oudere buurtbewoners kunnen hun dag in Westerholm doorbrengen.

Buurtbewoners denken mee over nieuwbouw

Vooral bij ouderen uit Haren, die liever niet te ver weg willen, is Westerholm in trek. Er is een wachtlijst voor de woningen. Als de nieuwbouw gereed is, heeft Westerholm in totaal 110 appartementen in de aanbieding, variërend van 50 tot 80 vierkante meter. Architectenbureau VNL uit Grouw ontwierp het plan. Westerholm vraagt binnenkort de omgevingsvergunning aan.

Het plan is in overleg met de buurt tot stand gekomen, zegt Katerberg. ,,Er was eerst sprake van 49 appartementen, maar de omwonenden vonden zo’n groot gebouw niet zo prettig. Daarop hebben we ons aangepast.’’ De buren zijn ook bij de inrichting van het groene buitenterrein betrokken: ze brachten ideeën in voor onder meer een bijenhotel en een jeu-de-boules-baan. ,,Ik hoop dat het een mooie plek voor ontmoeting wordt, voor onze bewoners en voor de buurt’’, zegt Katerberg.

Bijna nul op de meter

De nieuwbouw krijgt zonnepanelen en warmtepompen, waardoor de appartementen zeer energiezuinig zijn. ,,Het worden bijna nul-op-de-meter-woningen’’, zegt Katerberg, ,,waarvoor je vrijwel geen energiekosten betaalt.’’ Wat de huurprijs wordt, weet ze nog niet precies. ,,De appartementen vallen in de vrije huursector, maar wel aan de onderkant daarvan.’’

Als alles volgens plan gaat, wil Westerholm eind dit jaar met de eerste sloopwerkzaamheden beginnen. In 2022 moeten de nieuwe appartementen dan gereed zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu