Wordt coronascepsis een gevaar voor de aanpak van het virus?

Actievoerders van Viruswaanzin gingen in maart al de straat op om hun mening te laten horen. ANP/Phil Nijhuis

Het stikt van de alternatieve theorieën over de oorsprong van het coronavirus. Veel Nederlanders staan hier voor open. Wordt dit een bedreiging voor de bereidheid om mee te werken aan de aanpak?

Nog altijd heeft het overgrote deel van de Nederlanders vertrouwen in het RIVM en de aanpak van het virus door het kabinet. Zo’n 5 procent geeft aan niet te geloven in de gekozen tactiek.

Het vertrouwen in de overheid is al maanden stabiel hoog, constateert epidemioloog Esther Metting van de Rijksuniversiteit Groningen, die samen met collega’s de effectiviteit van de nieuwe corona-app van de overheid onderzoekt. Deze app wordt de CoronaMelder genoemd is vanaf 1 september beschikbaar voor iedereen.

Alternatieve theorieën

Dat betekent niet dat er geen bedreigingen zijn. Op internet wemelt het van de alternatieve theorieën over de oorsprong van het virus en hoe het wél aangepakt zou moeten worden. Uit een onderzoek van Ipsos van enkele maanden geleden kwam naar voren dat zo’n 15 procent van de ondervraagden gelooft dat het virus ontworpen is als biowapen. Een kleiner deel denkt dat miljardair Bill Gates er achter zit, om geld te kunnen verdienen aan vaccinaties.

,,We zien nog niet dat de interesse in dit soort theorieën leidt tot minder medewerking door burgers aan onderzoek bij de GGD in Groningen”, zegt Metting. Het is wel iets dat zij en haar collega’s Wolfgang Ebbers (Erasmus Universiteit Rotterdam) en Nynke van der Laan (Universiteit Tilburg) gaan onderzoeken.

De Andere Krant

,,We gaan stellingen die worden geponeerd in De Andere Krant voorleggen aan respondenten en onderzoeken of dit een rol speelt in de bereidheid om de CoronaMelder te gebruiken”, zegt Metting. De Andere Krant beweert bijvoorbeeld dat ongeveer de helft van de bevolking immuun is voor het virus en dat Covid-19 minder dodelijk is dan de seizoensgriep. Dit staat haaks op de officiële lezing vanuit te overheid.

Metting en haar collega’s willen de metingen herhaaldelijk afnemen, om te zien of de invloed van alternatieve denkbeelden over het virus op de aanpak door de autoriteiten in de loop van de tijd verandert. Uit een Franse publicatie blijkt wel dat mensen die complottheorieën rond het virus geloven iets minder bereid zijn om mee te werken aan de maatregelen. De CoronaMelder gaat maandag alvast live in Drenthe en Twente.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu