Wordt verhaal rond 'frauderende RUG-hoogleraar' eindelijk duidelijk? Volg hier de eerste rechtszaak

Foto: ANP

De van fraude beschuldigde hoogleraar Joost Herman eist 1,2 miljoen euro bij ontslag door de Rijksuniversiteit Groningen. Beide partijen staan donderdagmiddag voor de rechter, met als inzet dat Herman inzicht krijg in zijn eigen archief. Volg hier live de zitting.

Het College van Bestuur verwijt de hoogleraar dat hij met zijn stichting, die zonder medeweten van de RUG was opgericht, tussen 2014 en 2019 1,2 miljoen euro - toevalligerwijs hetzelfde bedrag dat Herman als ontslagvergoeding eist - heeft weggesluisd.

De universiteit vindt het onacceptabel dat Herman met de stichting subsidies beheerde zonder dat de RUG hiervan afwist noch dat ze op de hoogte was van waar hij deze aan uitgaf.

Volgens de advocaat van de RUG gebruikte hij dit geld onder meer voor reizen - 122.000 euro - diende hij dubbele declaraties in en besteedde hij het aan activiteiten zonder de RUG daar vooraf over te informeren.

‘Hoogst onaannemelijk’

Herman krijgt steun van collega’s en oud-studenten, waaronder de voormalig rector Frans Zwarts. ,,Laat een ding helder zijn: hij had natuurlijk nooit die stichting moeten oprichten. Maar ik ken hem al 25 jaar en ik vind het hoogst onaannemelijk dat hij geld zou hebben verduisterd of zichzelf zou hebben verrijkt.’’ Hij is donderdag bij de zitting aanwezig om Herman bij te staan.

Nieuws

Meest gelezen

menu