ZINN ouderenzorg verplicht mondkapjes voor personeel en bezoek: 'Waarom zou je risico lopen?'

Hoe het is, werken met een mondkapje? ,,Warm." Verpleegkundigen Jolanda Jilderda (links) en Debby Beltman ontvangen een nieuwe cliënt bij De Dilgt, waar overkoepelende organisatie ZINN een mondkapjesplicht heeft ingevoerd voor personeel en bezoekers. Foto: Jaspar Moulijn

ZINN ouderenzorg in Groningen, Haren en Hoogezand stelt na besmettingen bij medewerkers mondkapjes verplicht voor personeel én bezoek. Ook in de woningen van cliënten. ,,We moeten het ermee doen.’’

Mondkapje af. Dat is het eerste dat Sebastiaan Dost doet als hij, de rolstoel van zijn vader voortduwend, zorginstelling De Dilgt in Haren verlaat. Het masker bungelt aan één oor, hij hapt frisse lucht.

,,Je zou maar de hele dag moeten werken met zo’n kapje’’, verzucht hij.

Zorgorganisatie ZINN, waaronder De Dilgt valt, heeft maandag besloten mondkapjes voor bezoekers en personeel verplicht te stellen. Chirurgische kapjes voor medewerkers – die bij zorgmomenten ook handschoenen moeten dragen – en zelf meegebrachte mondmaskers voor bezoekers. Niet alleen in gangen of gemeenschappelijke ruimtes, ook in de woning van cliënten moet het bezoek de kapjes voor houden.

,,Gisteravond bij het eten zag ik ineens dat alle verpleegkundigen zo’n ding ophadden’’, zegt bewoner Jan Dost als zijn zoon in het zonnetje bij het rookhok heeft geparkeerd. ,,Ik zeg: wat is er aan de hand? Als hier corona heerst, ben ik weg. Maar ze zeiden dat het ‘preventief’ was.’’

Plastic handschoenen

Bij ZINN zijn de afgelopen weken op vier van de zes locaties medewerkers positief getest op corona. Steeds individuele gevallen die (nog) niet hebben geleid tot verspreiding van het virus onder bewoners, maar wel reden tot zorg bij ZINN. Zeker in combinatie met de snelle toename van besmettingen in Groningen. Nadat er zowel dit weekend als maandag een nieuwe positieve test binnenkwam besloot het crisisteam van ZINN tot de verscherpte maatregelen.

,,We komen alleen even voor de was’’, zegt de vrouw die een mondkapje draagt en met plastic handschoenen een grote tas tilt. Ze kan niet bij haar moeder op bezoek in De Dilgt, want op die afdeling bleek een medewerker corona te hebben. De bewoners zijn gelukkig allemaal negatief getest, maar voor de zekerheid zijn ze in quarantaine.

,,Je bent zo steeds brandjes aan het blussen’’, zegt ZINN-woordvoerder Marloes Lok. ,,Bovendien moeten er voor onderzoek en quarantaine afdelingen dicht, dat is ook belastend voor bewoners. Op deze manier kun je veiliger werken. En waarom zou je risico lopen?’’

Slecht te verstaan

Verpleegkundigen Jolanda Jilderda en Debby Beltman begrijpen het wel. ,,We moeten het ermee doen’’, zeggen ze tegen de nieuwe cliënt en haar zoon die ze ontvangen op de stoep voor de ingang. Zij komt revalideren na een heupoperatie en wist van niets. Gelukkig heeft haar zoon sinds zijn bezoek aan Duitsland altijd een mondkapje bij zich - „alsof je het aanvoelde”.

Werken met een mondmasker is warm, zegt Jilderda, en bewoners kunnen je slecht verstaan door zo’n kapje. Beltman was net zo overrompeld door de maatregel als cliënten en bezoekers. Maar als je zo corona buiten de deur kunt houden, dan moet het maar.

,,Het is vooral lastig als mensen bijvoorbeeld gedoucht moeten worden en het heel warm is’’, zegt leidinggevende Elga van der Laan. ,,Verder is het wel te doen.’’ Met slechthorende cliënten is het moeilijker communiceren, en voor mensen met dementie kan het vervreemdend werken. ,,Zo’n kapje is natuurlijk wel wat anders dan een vriendelijke lach.’’

‘Niks meer te zeggen’

Ouderenbond ANBO riep begin augustus op tot een mondkapjesplicht in verpleeghuizen. Voorlopig is het zo dat zorginstellingen zelf beslissen, vaak in overleg met cliëntenraden en Veiligheidsregio’s, welke maatregelen ze treffen. Een preventieve mondkapjesplicht voor alle bezoekers en medewerkers is niet uniek, aldus een woordvoerder van brancheorganisatie Actiz. In Noord-Nederland lijkt ZINN hiermee wel voorop te lopen.

,,Ik las het vanochtend in de mail’’, zegt bewoner Jaap Bakker, een fitte mantelzorger van 90 jaar. ,,Een verrassing, en ook wel een tegenvaller. We zagen er al tegenop om hiernaartoe te verhuizen en nu zei mijn vrouw: zie je wel, we hebben niks meer te zeggen.’’

Voorkomen van lockdown

Met een mondkapjesplicht voor bezoekers in de woning of kamer van cliënten neemt ZINN een vergaande maatregel in de privésfeer. Toch verwacht de zorginstelling niet dat familie en bewoners zich zullen verzetten tegen de mondkapjesplicht, aangezien iedereen wil voorkomen dat de locaties weer helemaal op slot moeten, zoals dit voorjaar gebeurde.

,,We leggen ons er wel bij neer hoor’’, zegt Bakker. ,,En verder bevalt het wel goed hier.’’ Hun bezoek van vandaag is alvast gewaarschuwd: je mag komen, maar neem een mondkapje mee.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu