Zaak complotdenkers 'satanisch-rituele kindermoorden': rechter gewraakt. RIVM-directeur Jaap van Dissel kan door bedreigingen van in Siddeburen opgepakte man niet meer op de fiets naar werk

Complotdenker Micha Kat heeft maandagmiddag de Haagse voorzieningenrechter gewraakt. Daardoor is het kort geding van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk tegen hem en twee anderen, waaronder de man die woensdag in Siddeburen werd opgepakt, stopgezet.

RIVM-directeur Jaap van Dissel.

RIVM-directeur Jaap van Dissel. Foto: ANP

Ze stonden terecht wegens uitlatingen over vermeende satanisch-rituele kindermoorden in de jaren tachtig in die gemeente, waardoor tientallen sympathisanten op een begraafplaats bloemen neerlegden en bordjes plaatsten voor de ’slachtoffers’.

De verhalen over de pedonetwerken zijn ontstaan bij Joost Knevel. Hij zei vorige zomer herinneringen te hebben aan een netwerk waardoor hij werd misbruikt en dat kinderen in onder meer Bodegraven verkrachtte en vermoordde. Zijn verhaal werd opgepakt door managerscoach Wouter Raatgever en publicist Micha Kat. Samen maken ze het zogeheten Red Pill Journal, waarin het drietal allerlei complotten bespreekt op internet. Ze zijn vooral actief op de app Telegram.

Raatgever – die woensdag in Siddeburen werd opgepakt en samen met Kat en Knevel via een videoverbinding bij de rechtszaak aanwezig was – stelde dat zij het kanaal hebben opgericht omdat de aangifte van Knevel van een ’satanistisch ritueel’ al negen maanden niet opgenomen is door de politie. „Daarom wilden wij de waarheid naar buiten brengen.”

In februari leidden die berichten ertoe dat tientallen mensen op begraafplaats Vredehof in Bodegraven bloemen kwamen leggen op de oprijlaan en graven van vermeende slachtoffers van rituele kindermoorden. Bij de graven plaatsten de bezoekers bordjes met teksten als ’slachtoffers van kindermisbruik’ en ’satanische pedoterreur’. ’Velen hebben dit niet overleefd, maar er valt nog veel te redden’, schreef een actievoerder. ’Wee je gebeente deze bloemen te laten verwijderen!’

Jaap van Dissel

Volgens de complotdenkers zou RIVM-directeur Jaap van Dissel samen met een plaatselijke huisarts een van de misbruikplegers zijn geweest, iets waarvoor ze geen bewijs gaven. Zijn adres werd zelfs gedeeld op sociale media. Ook is in een filmpje te zien dat Van Dissel heimelijk wordt opgezocht, uitgescholden en achtervolgd vanuit een auto. De RIVM-directeur mag inmiddels niet meer op de fiets naar het werk gaan van zijn werkgever.

De begrafenisactie leidde tot veel woede bij bezoekers, die het een ’respectloze ontheiliging’ noemden. Ook deed het de nabestaanden veel pijn, stelde burgemeester Christiaan van der Kamp. Hun dierbaren hebben er niets mee te maken, zo benadrukten ze. Ook bij de gedenkplek van Nicky Verstappen op de Brunssummerheide werden bloemen gelegd, tot woede van zijn familie, net als onder het beeld Peerd van Ome Loeks in Groningen.

De gemeente Bodegraven acht Knevel, Raatgever en Kat verantwoordelijk voor de verstoring van de openbare orde middels het doen van onrechtmatige uitlatingen op het internet. Voordat de advocaat van de gemeente dat echter kon toelichten, had Kat de rechtbank al gewraakt.

Hoofdschuddend

Pijnpunt was voor hem dat de rechter niet expliciet reageerde op zijn vraag of zij hem als ’journalist’ ziet. „Ik wil dat u erkent dat ik journalist ben, wat andere media wel gedaan hebben. En geen terrorist of complotdenker.”

De rechter reageerde daarop door te stellen dat ze dat uiteindelijk in haar vonnis zal aangeven. „Als u mijn status niet erkent, wraak ik u”, stelde hij. Burgemeester Van der Kamp hoorde het hoofdschuddend aan. Want als gevolg duurt het hoogstwaarschijnlijk nog weken voordat de zaak verder zal gaan. De wrakingskamer gaat zich de komende periode over het verzoek buigen. In theorie zouden de rechters vervangen kunnen worden.

Even daarvoor had Kat de rechter (achternaam Hoekstra-van Vliet) al gevraagd of ze familie van Wopke Hoekstra was. „Voor zover ik weet niet”, reageerde ze. Kat moet nog zes maanden gevangenisstraf uitzitten wegens bedreigingen aan het adres van onder meer NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff en woont tegenwoordig in Ierland om zijn straf te ontlopen.

Eind vorig jaar werd hij aangehouden na een verzoek om uitlevering door Nederland, maar hij kwam op borgtocht vrij. Knevel woont momenteel in Spanje. De makers van de filmpjes vragen geregeld om donaties bij hun kijkers en volgers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu