Zaaleigenaar Chris Garrit van EM2 is woedend. 'Waarom Forum, Vera, Simplon en Martiniplaza wel en ik niet?'

EM2 in Groningen wil ook een ontheffing van de strengste coronamaatregelen. Foto: Knelis

Eigenaar Chris Garrit van EM2 is boos op de Veiligheidsregio Groningen. Die geeft dertien culturele instellingen in de stad toestemming om meer dan dertig gasten tegelijk te ontvangen en hem niet.

Garrit is ontstemd en gaat actievoeren. In de stad Groningen mogen de volgende instellingen meer dan dertig gasten ontvangen: Forum, Simplon, Vera, Grand Theatre, Martiniplaza en de Oosterpoort. Opvallend genoeg zijn dat allemaal podia die worden gesubsidieerd. Het is in particuliere handen zijnde EM2 staat er niet tussen. Daar begrijpt Garrit helemaal niks van.

‘Wij hebben grotere zaal dan Simplon’

,,Hoezo zijn wij geen culturele instelling? We hebben een grotere zaal dan Simplon en Vera en hebben de afgelopen periode van alles georganiseerd. Van dinerconcerten tot vintagemarkten terwijl die andere podia amper iets hebben gedaan in coronatijd. Ik snap hier helemaal niks van. En ik baal ervan, des temeer omdat we ons netjes hadden aangemeld met een goed plan, maar daar hebben we totaal geen terugkoppeling op gekregen. Ik moet notabene in de krant lezen dat ons verzoek niet gehonoreerd is.”

Volgens Garrit is EM2 minstens zo belangrijk voor de culturele wereld in Groningen als genoemde gesubsidieerde podia. Hij beschouwt het dan ook als oneerlijke concurrentie dat zij wel open mogen en hij niet. ,,Wij leunen niet op de overheid qua inkomsten, voor ons is het daarom nog belangrijker dat we meer dan dertig mensen kunnen ontvangen, anders vallen we misschien om.”

Oneerlijke concurrentie

Daarbij komt dat EM2 sinds 1 juni laat zien zich keurig aan de maatregelen te houden. ,,We hebben genoeg ruimte voor de anderhalve meter maatschappij en goede doorluchting, er is geen enkele reden om ons geen uitzondering te geven. Tenzij gesubsidieerde tempels belangrijker zijn, maar dan is het oneerlijke concurrentie.”

Omdat Garrit van Hans Coenraads, de woordvoerder van de burgemeester, geen bevredigende reactie krijgt op zijn vragen, gaat hij actievoeren. ,,Ik ga met onze achterban naar het stadhuis en bel daar net zo lang aan tot ik Schuiling te pakken krijg.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu