Zalencentrum Balk Zuidhorn sluit voorgoed: 'Heel onwerkelijk'

De huidige eigenaar Bert Balk van het gelijknamig restaurant-zalencentrum in Zuidhorn.

Restaurant-zalencentrum Balk in Zuidhorn sluit uiterlijk 1 november. Het bedrijf is aangekocht door de plaatselijke vastgoedondernemer Jan Berry Drent.

Een bizarre week voor de familie Balk. Zondag nog juichen nadat zoon Remco Balk (19) scoort voor de FC tegen Ajax, iets later het besluit om het familiebedrijf te verkopen. Die deal is begin deze week beklonken. ,,Ik besef het zelf nog amper. ‘t Is heel onwerkelijk wat er gebeurt’’, zegt de huidige eigenaar Bert Balk (53), die na 23 jaar eind deze maand de deur voorgoed sluit.

Familiebedrijf: drie generaties

Hiermee komt een einde aan een op-en-top familiebedrijf, waarvan de oorsprong ligt in 1953. Het horecabedrijf werd toen opgestart door de grootouders van de huidige eigenaar. Dat waren Berend en Zwaantje Balk. Zij droegen het bedrijf later over aan zijn ouders Hilbrand en Gea Balk. Bij gebrek aan opvolgers hebben de huidige eigenaren besloten het bedrijf te beëindigen.

Boosdoener is de coronacrisis die tot een forse omzetdaling heeft geleid. ,,In de kern zijn wij een heel gezond bedrijf’’, zegt Bert Balk. ,,Maar de coronacrisis grijpt zo diep in. Daar zijn wij simpelweg niet tegen opgewassen.’’ Hij rekent voor dat de omzet van zijn bedrijf sinds maart met 70 tot 80 procent is teruggelopen. ,,Omdat de kosten gewoon doorgaan, moet er iedere maand geld bij. Dat houd je als ondernemer op den duur niet vol.’’

‘Last van me afgevallen’

Eigenaar Balk prijst zich gelukkig dat zijn horecapand in handen van zijn eigen familie blijft. Koper Drent is getrouwd met de zus van de huidige eigenaren. ,,Zij kwamen maandagavond bij ons op visite. Onverwacht deed hij een bod, waar we geen ‘nee’ tegen konden zeggen. Hoe onwerkelijk het nog is: er is een last van me afgevallen. Wij kijken echt terug op spannende maanden.’’

De toekomstige bestemming van dit markante horecapand aan De Gast in Zuidhorn is nog onduidelijk. Bert Balk verwacht niet dat de huidige horecabestemming overeind blijft. ,,Het is straks zeker geen zalencentrum meer.’’ Een woonbestemming ligt volgens hem het meest voor de hand, hoewel bouwmogelijkheden in dit beschermde dorpsgezicht maar heel beperkt zijn. ,,Het vooraanzicht van ons pand moet in elk geval overeind blijven. Misschien dat een klein restaurant op deze plek overblijft.’’ De drukbezette koper Drent kon donderdag geen tijd vrijmaken voor de krant. Tussen de bedrijven door liet hij via een kort berichtje weten dat hij nog geen idee heeft wat hij met het pand gaat doen.

‘Liefde voor het bedrijf’

De sluiting is voor de eigenaren emotioneel, maar niet minder voor twee trouwe medewerkers. Dat zijn Bas Brouls, die 28 jaar fungeerde als rechterhand van de eigenaren. En chef-kok Denny Zuurveen die 18 jaar in dienst is bij Balk. ,,Die twee hebben liefde voor het bedrijf. Hoewel ze de sluiting begrijpen, hebben we samen gehuild.’’ Dat zij straks zonder werk zitten, gaat me aan het hart.’’ Balk zegt nog niet te weten waarin zijn volgende uitdaging ligt. ,,Ik had nog zeker zes jaar door willen gaan. Dat het zo zou lopen, had ik nooit gedacht.’’ Echtgenote Marieke Balk werkt sinds dit jaar in de zorg: op de beademingsafdeling van Zonnehuis Oostergast.

De prestaties van zoon Remco die bij FC Groningen het winnende doelpunt maakte tegen Ajax, zorgden zondag voor grote feestvreugde in huize-Balk. ,,Ja, we kijken terug op een bewogen week.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu