Zanger Arnold Veeman leert gebarentaal van leerlingen Guyotschool Haren (+video)

Zanger Arnold Veeman brengt op Koningsdag het slotlied Mien Grunneger Stad ten gehore. Het refrein doet hij ook in gebarentaal. Leerlingen van de Guyotschool in Haren leerden hem hoe dat moet.

,,Het gaat te snel, het gaat te snel!’’ Zanger Arnold Veeman uit Kloosterburen staat in de gymzaal van de Guyotschool in Haren. Hij krijgt les in gebarentaal van leerlingen van de dovenschool. Zowel hij als de leerlingen hebben soms de slappe lach. Veeman in gebarentaal en de dove- en slechthorenden in het Gronings: dat valt voor beiden niet mee.

Mien Grunneger Stad

Veeman brengt op Koningsdag het door hem zelf geschreven lied Mien Grunneger Stad ten gehore voor het koninklijk paar. Op verzoek van Doofvriendelijk Groningen doet hij het refrein ook in gebarentaal. Hij was er gelijk voor te porren. ,,Mijn opa was ook doof.’’

Guyotschool

In de Guyotschool kijkt hij naar een filmpje waarop zijn lied al in gebarentaal staat. Een tolk deed er meer dan drie uur over de gebaren goed bij het lied te krijgen dat ze zelf niet hoorde. Maar Veeman krijgt ook ‘live’ les van de dove- en slechthorende meiden Jelyze (14), Nova (13), Isis (13), Li-Jang (15) en Indra (18). Ze hebben een cochleair implantaat zodat ze toch nog iets horen en kunnen spreken.

Nova en Isis vinden het hartstikke leuk om Veeman uit te leggen hoe het moet. Dat hij bij het woord ‘nuver’ een soort zoengebaar met zijn handen moet maken en bij ‘Groningen’ een soort bolletje hoog in de lucht omdat de stad in het Noorden, hoog, van Nederland ligt.

Gebarentaal

Gebarentaal is abacadabra voor Veeman en het Gronings is dat voor de leerlingen. ,,Toen we in de klas moesten oefenen, dacht ik: wat is dat voor taal?’’, zegt Nova lachend. ,,Ik begreep er niks van’’, zegt Isis. De beide meiden komen dan ook uit Noord-Holland. Hun ouders zijn naar het Noorden verhuisd zodat ze in Haren naar school kunnen.

Doofvriendelijk Groningen

Het is belangrijk dat evenementen en festiviteiten toegankelijk wordt voor doven, zeggen Anja Nutters en Dirk-Jan Reitsma van Doofvriendelijk Groningen. ,,Het is een erkenning van de taal.’’ Dankzij hun inspanningen staat er op Koningsdag een gebarentolk op het Waagplein en in de Broerstraat, plekken waar het koninklijk paar kan rusten. En zet de NOS voor de allereerste keer een gebarentolk in zodat doven de televisie-uitzending goed kunnen volgen.

Willem-Alexander en Máxima

Het liefst willen ze er nog eentje op het hoofdpodium op de Vismarkt maar of dat lukt.... In ieder geval zingt en gebaart Veeman daar zijn lied. ,,Het mooiste zou zijn als Willem-Alexander, Máxima en hun kinderen uit volle borst mee zouden gebaren.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
Koningsdag
menu