Zanger Johan Raspe (75) uit Sappemeer is overleden

Johan Raspe (1945-2021) in 1997. Foto: Archief DVHN/Jan Zeeman

Na een langdurig ziekbed is zanger Johan Raspe uit Sappemeer op 75-jarige leeftijd overleden.

Tal van muzikanten uit de Groningstalige muziekwereld staan dit weekeinde stil bij het heengaan van Raspe. Hij overleed zaterdag.

Raspe timmerde in de jaren zestig aan de weg met Jerry and the Vampires. Deze groep treedt dan vaak op in Duitsland. Daarna begint hij met jeugdvriend Rieks Folgerts The Askay Brothers.

Voorprogramma van The Everly Brothers

Ze spelen muziek van The Everly Brothers en muziek geïnspireerd door de Amerikanen. Ze krijgen met deze act grote bekendheid. In 1988 staan ze in Ahoy in Rotterdam in het voorprogramma van hun grote voorbeelden.

Samenwerking met Ede Staal

Op aanraden van Engbert Gruben van Radio Noord, die hen in 1984 uitnodigt voor het Laidjesfestival in Veendam, gaat het duo Groningstalig werk zingen. Gruben brengt Raspe en Folgerts in contact met Ede Staal. Zo komt het nummer Naargns beter as thoes tot stand.

Raspe maakt in de jaren daarna de albums Sapmeer is aans, Aans as aans , Ik goa mien aigen weg , Be Bie Boem en Naargns beter as thoes 1984-2013.

Op Facebook deelt Rieks Folgerts zijn verdriet over het heengaan van Raspe. ,,Johan een dierbare vriend is niet meer, rust zacht.”

RTV Noord, de omroep waar Raspes muziek vaak te horen was, staat op de eigen website uitvoerig stil bij het overlijden van Raspe.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu