'Ze moeten kwaad worden op Starbucks'

DWARS deelt gratis koffie uit voor de UB in Groningen. Foto DvhN

Vier leden van jongerenorganisatie DWARS van GroenLinks voerden vrijdagmiddag actie voor de ingang van de Universiteitsbibliotheek. Ze willen dat studenten de Starbucks in de UB boycotten, omdat de Amerikaanse keten belasting ontduikt.

,,Wilt u een gratis eerlijk kopje koffie?" Acht liter koffie hebben de vier meegenomen om uit te delen. ,,Het is onvoorstelbaar hoeveel geld Starbucks binnenhaalt zonder daar belasting over te betalen. Starbucks knipt zichzelf op in verschillende dochterondernemingen. Deze bedrijfjes verkopen goederen aan elkaar waardoor ze op papier minder winst maken en dus minder belasting betalen. We willen dat mensen zich daar kwaad om maken en dat de regering daardoor actie onderneemt." zegt Femke Folkerts, lid van DWARS.

Student cultuurwetenschappen Karlijn Gerritsen (22) en student fysiotherapie Rebecca Kahle (21) houden het toch bij een kopje koffie van de Starbucks. ,,Ik vind veel koffie niet te drinken. De koffie van de Starbucks vind ik veel lekkerder. We halen het er elke dag", zegt Gerritsen. ,,Ik vind het heel goed dat ze dit doen, maar ik denk dat studenten er niet veel over nadenken", zegt Kahle. Ook student Geneeskunde Rik Overwijk (21) trekt zich er niet heel veel van aan. ,,Het is leuk om gratis koffie te krijgen, maar morgen ga ik weer naar de Starbucks."

Kwaad
Dat de studenten niet weg te slaan zijn bij de keten vindt Folkerts niet erg. ,,We hebben niet de illusie dat Starbucks hier last van gaat krijgen, maar we willen dat mensen zich er kwaad om maken. Je kunt best naar de Starbucks gaan en kwaad zijn tegelijk. Nu weten de mensen er wel van."

Starbucks laat weten: ' Starbucks voldoet aan alle OESO-regels, richtlijnen en wetgeving en ondersteunt het belastinghervormingsproces'. Voor de filialen van Starbucks in Utrecht, Den Haag, Amsterdam en Tilburg werd vrijdagmiddag ook gratis koffie uitgedeeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu