Ze wenst een damestas met een lampje

Gerdi Verbeet weet van wanten, op charmante wijze. Vergadertips van een voorzitter met een hekel aan vergaderen. ,,Je moet iedereen héél houden.’’

Verbeet-fans en vergadertijgers vragen de oud-Kamervoorzitter het hemd van het lijf. FOTO DUNCAN WIJTING

Verbeet-fans en vergadertijgers vragen de oud-Kamervoorzitter het hemd van het lijf. FOTO DUNCAN WIJTING

Do's and dont's

Uit den boze: eten, gapen, appen en boos je stem verheffen. Toe te juichen: luisteren, humor, willen winnen en mensen paaien. Gerdi Verbeet (64) schudt de do’s en don’ts van het vergaderen uit haar mouw, moeiteloos houdt ze de aandacht vast van 75 Groningers die vrijdag afkwamen op de stoomcursus vergadertechniek die de voormalig voorzitter van de Tweede Kamer gaf in het Groninger Forum.

'Opvolgster van Beatrix'

Denk niet dat de belangstellenden louter vergadertijgers zijn die niets liever doen dan oeverloos delibereren. Neem Maria Koijck, kunstenares. Zij is een uitgesproken fan van Gerdi Verbeet. ,,Zij is de opvolgster van Beatrix. Beatrix is voor mij een voorbeeld, want ze is zakelijk, ze heeft power , een topmanager kortom. Gerdi Verbeet heeft dat ook. Net als Sonja Barend, van haar had ik vroeger een pasfoto in m’n portemonnee.’’ Vandaar dat Koijck gerust 55 euro over heeft voor deze masterclass , waarbij een lunch en het boek Voorzitter van Gerdi Verbeet en Alexander Rinnooy Kan zitten inbegrepen.

De lessen van Verbeet zijn helder en als zij het vertelt, klinkt vergaderen verrassend simpel. Want zij weet met spitsvondige zinnetjes wel raad met lastpakken die vergaderingen verzieken en vertragen. Dat komt: ze heeft van jongs af aan ervaring. Als kleuter ging ze niet graag naar school, maar zat ze wel graag in de klas bij haar moeder, die schooljuf was. ,,Toen heb ik denk ik al goed leren kijken naar groepsprocessen’’, zegt ze. Zo weet ze dat er bij voorstelrondjes altijd mensen zijn die tot drie generaties terug gaan, dat er altijd dames zijn die lawaaierig en langdurig in hun tas rommelen (’’Waarom vinden ze geen damestas met een lampje uit?’’) en dat het de kunst is om mensen subtiel terecht te wijzen, nooit publiekelijk. ,,Je moet mensen héél houden.’’

Geleerd

Bezoeker Bieny Bolt zit als onderwijsadviseur geregeld vergaderingen voor en tracht dat voortaan onbevangen te doen, zonder per se zélf iets na te streven. Geleerd van Verbeet. Bolt is samen met haar zus Anka Noorda, directeur van de Campus in Winschoten, naar het Forum gekomen en zij kent nu een truc om mensen tijdens een vergadering niet naast elkaar te laten zitten. Dankzij Verbeet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu