Horecastel Janick (32) en Leonie (29) weer thuis in Groningen. Van sterrenzaken in Antwerpen en Melbourne naar hun eigen restaurant: Niemeijer

Janick en Leonie Niemeijer in de Akerkstraat. Foto: Jan Willem van Vliet
Tabaksfabriek Niemeyer heeft zijn hielen nog niet gelicht of Groningen heeft alweer een nieuwe Niemeijer. Restaurant Niemeijer, naar de familienaam van kok Janick Niemeijer (32), want hij is ‘trots op zijn naam’. En ja, zegt hij: ,,Het is ook leuk dat de tabaksfabriek weggaat en er een nieuwe Niemeijer voor terugkomt.”
Hij zit samen met zijn vrouw Leonie (29) in hun nieuwe zaak in de Akerkstraat. Nu is er nog niks, in juni moet het ‘bistronomische’ restaurant af zijn. Met een exterieur van groene tegels, gouden details en een moderne uitstraling is nummer 22 een bijzondere verschijning in de straat vol traditionele bouwstijlen.
In 2020 werd het pand - ontworpen door architectenbureau &Prast&Hooft uit Amsterdam - gebouwd en niet veel later won het de Groninger Architectuurprijs. Probleem: de begane grond, bedoeld voor horeca, kreeg lange tijd geen invulling. Tot nu, nu Janick en Leonie samen de scepter gaan zwaaien in hun eigen zaak. „We zijn het liefst altijd samen, dus dan vind ik het logisch om ook samen te werken”, zegt Janick.
Traditionele verdeling bij Niemeijer
Hij komt uit Gieten, zij uit Muntendam. In 2011 ontmoetten ze elkaar tijdens Koninginnenacht in Stadskanaal en sindsdien zijn ze praktisch onafscheidelijk. „Ik werkte in het begin van onze relatie in Scheveningen en daarna in Amsterdam. Leonie deed de hotelschool. Maar daar is ze mee gestopt toen ik naar Zeeland verhuisde. De afstand werd te groot, dus is ze ook naar Zeeland gekomen.”
Daarna volgden jaren in onder andere Antwerpen, Harderwijk, Australië en uiteindelijk weer ‘thuis’. De twee wonen nu met hun zoon Zenna (2 maanden) en dochter Noa (2) in Gasselte.
Daar heeft Janick - naast kok ook imker - zeven bijenvolken om zelf honing mee te maken. Op de boerderij van zijn zus is een moestuin waar ze groenten, bloemen en kruiden kweken voor het restaurant. Hij is bij Niemeijer straks kok, zij is gastvrouw en ontfermt zich over de wijn. „Ja, dat is best wel een traditionele verdeling”, zegt Leonie.
Lang cv van toprestaurants
Hij werkte al bij Oud Sluis in Zeeland, The Jane in Antwerpen, ‘t Nonnetje in Harderwijk en La Rive in Amsterdam. Zij bij Graanmarkt 13 in Antwerpen, Ratatouille in Harderwijk en De Leest in Vaassen. Beiden werkten ze bij Vue de Monde in Melbourne (Australië), Loohoeve in Schoonloo en Noor in Groningen. Bijna allemaal toprestaurants waarvan de meeste in elk geval een Michelinster hebben of hadden.
Maar ga er niet vanuit dat dat betekent dat Groningen er nu automatisch een restaurant bij heeft dat meedingt naar sterren en vermeldingen. Janick: „We krijgen vaak de vraag of het doel is hier een echt toprestaurant van te maken. Maar wat is een toprestaurant? Als wij elke avond vol zitten en goed eten koken, dan vind ik dat we dat al zijn.”
16 tot 18 uur per dag heel gewoon
Of ze het ook spannend vinden? Ja, klinkt het meteen in koor. Maar het spookte al zo lang door hun hoofd om zelf wat te beginnen. Dat wilden ze al toen ze terugkwamen van een jaar lang reizen door Australië. „Het was superleuk om voor al die topkoks te werken, maar soms ook helemaal niet. Het is erg hard werken, dagen van 16 tot 18 uur zijn heel gewoon. Ik vind dat helemaal niet erg, maar als je erover nadenkt, is dat echt niet normaal”, zegt Janick. Het is niet zijn bedoeling omdat in Groningen op die manier te doen.
„Ik merk dat er een ommezwaai gaande is in de horeca en dat we afscheid nemen van zulke lange werkdagen”, zegt Janick. „Er is te weinig personeel, dus als je slecht met je mensen omgaat, hebben ze zo een andere baan. Daarom moet je je manier van werken aanpassen zodat gerechten goed zijn, maar minder bewerkelijk.’’
Kleine kaart met eigen groenten en Groningse specialiteiten
Wat voor gerechten zijn er te eten bij Niemeijer? „Wij gaan à la carte werken, met een kleine kaart: drie of vier gerechten per gang om uit te kiezen. Ik vind het leuk om te koken met bijzondere producten, zoals schelvis. Ik heb zin om veel met de groenten uit de moestuin en mijn honing te doen, en het lijkt me leuk om te werken met typische Groningse gerechten zoals eierballen, krentje brei en droge worst. Er zijn in Groningen heel veel mooie gerechten en producten, het zou zonde zijn om daar niks mee te doen.”