Zedenzaak in Winschoten is 'ongekend grof, ongekend vernederend en ongekend risicovol'. Slachtoffer: ik wil dat monster nooit meer zien

Het is een zedenzaak die zijn weerga niet kent: ongekend grof, ongekend vernederend en ongekend risicovol. Dat stelt de openbaar aanklager in het hoger beroep dat Winschoter Michel M. tegen zijn veroordeling heeft aangespannen.

In haar carrière heeft ze het nooit zo bizar meegemaakt, laat de zedenofficier weten voor het gerechtshof in Zwolle, waar het hoger beroep dient.

Het slachtoffer is het destijds dertienjarige nichtje van Michel M., dat door hem en andere mannen gedurende twee jaar met bruut geweld , 'op weerzinwekkende wijze' is misbruikt.  ,,Ik was bijna dood geweest, ik wil dat monster nooit meer zien,'' zegt het nichtje in haar slachtofferverklaring.

De 48-jarige M. is in 2018 door de rechtbank in Groningen veroordeeld voor stelselmatig, ernstig en in extreme mate misbruiken van zijn nichtje dat dertien was toen het begon. Het misbruik duurde twee jaar.

Ook is hij veroordeeld voor het vervaardigen van kinderporno en voor uitbuiting. Hij stelde het kind beschikbaar aan mannen, voor gewelddadige (betaalde) seks. Het meisje heeft volgens het openbaar ministerie met zeker acht mannen seks gehad en daarbij meerdere soa’s opgelopen: oom wilde namelijk dat ze geen condooms gebruikte.

Bij het hof presenteert de 48-jarige Winschoter zich als een keurig gekleed persoon, die bedachtzaam spreekt en naar eigen zeggen in gevangenschap tot inkeer is gekomen. Bij de lichtere vorm van tbs, die met voorwaarden, komt hij ook na zijn celstraf in een kliniek voor jarenlange behandeling, maar is de kans dat hij sneller meer vrijheden krijgt groter. Als hij zich niet aan voorwaarden houdt, kan die tbs omgezet worden in dwangverpleging.

Moeilijke jeugd

Het nichtje woonde in de tijd dat het begon, 2015, na een moeilijke jeugd bij haar oma. Oom Michel was de eerste in haar leven die niet bot tegen haar deed en haar vertrouweling werd. Ze raakte verliefd op hem. Al snel greep M., die seksverslaafd was, zijn kans: in de keuken van oma ontmaagdde hij haar.

Daarna had hij zijn protegée helemaal in zijn macht. Hij beheerste volkomen haar leven. De hele dag door stuurde hij haar appjes, terwijl ze in de schoolbanken zat. 40.000 berichtjes zijn geteld over die periode. Met andere mannen moest ze de meest vreselijke dingen uithalen: en als ze 'nee' zei, hoorde dat bij het spel, had M. de klanten voorgespiegeld.

,,Toen ik werd aangehouden zag ik mezelf nog als slachtoffer'', zegt hij bij het hof. ,,Ik ben gaandeweg tot het inzicht gekomen dat ik de dader ben, en hoeveel schade ik heb aangericht.'' Veel stress op zijn werk, seksverslaving en een persoonlijkheidsstoornis waren debet aan zijn gedrag. Daar wordt in de gevangenis al aan gewerkt en die behandeling wordt in de toekomst doorgezet. De deskundigen zien nu wel mogelijkheden tot tbs met voorwaarden.

Om de tuin leiden

De procureur generaal (de officier in hoger beroep) wil er niets van weten. M. is ‘in staat zich goed te presenteren en daardoor zijn omgeving om de tuin te leiden’, staat ook in de rapporten genoteerd. Dus in hoeverre de verbetering beklijft is maar de vraag.

De lichtere maatregel kan alleen opgelegd worden bij een maximale celstraf van vijf jaar, alleen om die reden bepleit de advocaat van M. die celstraf, niet omdat ze de acht jaar zo onredelijk vindt.

Het hof doet pas op 13 november uitspraak, nadat ook zaken van klanten van M. in hoger beroep voor zijn geweest.

Nieuws

Meest gelezen

menu