Zeeland hoort oproep van burgemeester Westerwolde en vangt direct honderd vluchtelingen uit azc in Ter Apel op

Net aangekomen asielzoekers onderweg naar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in het Groningse dorp Ter Apel. Het azc zit overvol. Foto: ANP|Remko de Waal

Middelburg gaat vanaf zondag zo'n honderd vluchtelingen opvangen, meldt de gemeente. Evenementenlocatie Studio A58 zal door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ingericht worden voor noodopvang.

Eind volgende week is er op de locatie plek voor nog eens honderd tot 150 personen.

Met de opvangplek geeft de Zeeuwse gemeente gehoor aan de oproep van onder meer de burgemeester van de gemeente Westerwolde en het demissionaire kabinet om het azc in Ter Apel te helpen met de opvang van asielzoekers. Daar sliepen afgelopen week 750 mensen in de nachtopvang, terwijl er plaats was voor 275.

Duizend opvangplekken dit weekend

Vanaf de aanmelding in Groningen moeten asielzoekers worden doorgeplaatst naar andere centra in het land, maar door een gebrek aan plekken stokt die doorstroom. Om te voorkomen dat mensen in tenten opgevangen moeten worden, is aan burgemeesters gevraagd noodopvangplekken te creëren. Nog dit weekend wil het kabinet duizend opvangplekken realiseren.

De gemeente Middelburg noemt de mogelijke opvang in tenten vanwege de hoge nood in Nederland 'niet menselijk en wenselijk. Zeker niet met oog op de herfst en de winter die in aantocht is'. De gemeente ziet het als plicht mee te werken aan de opvang, Middelburg verzorgde een aantal jaren geleden ook noodopvang.

Eerst voor een half jaar

De opvang in Middelburg, gelegen langs de A58, is in eerste instantie voor de periode van een half jaar. Daarna kan opnieuw met een half jaar verlengd worden. De Veiligheidsregio Zeeland neemt de eerste organisatie op zich, later wordt de opvang overgedragen aan het COA.

Nieuws

Meest gelezen

menu