Zeer besmettelijke deltavariant van corona rukt op in Nederland. Versoepelingen leiden op korte termijn niet tot meer ziekenhuisopnames, maar najaar is 'punt van zorg' bij RIVM

Foto: ANP

De deltavariant van het coronavirus is ook in Nederland aan een opmars bezig. Het RIVM verwacht dat de variant die als eerste opdook in India in de loop van deze zomer de meest voorkomende coronavariant in ons land zal zijn.

De deltavariant is besmettelijker en verdringt de alfavariant (de nieuwe naam van de Britse variant) die nu nog het vaakst voorkomt. UMCG-viroloog Bert Niesters liet onlangs weten dat de versoepelingen van het kabinet wat hem betreft te vroeg komen.

In de steekproef van positieve coronatesten die het RIVM iedere week aan een nadere analyse onderwerpt, blijkt dat de deltavariant nu ongeveer 9 procent van het totale aantal coronagevallen veroorzaakt. Uit Amsterdams onderzoek blijkt dat een groot deel van de jongeren die het virus de laatste tijd in Spanje of Portugal opliepen, de deltavariant kreeg.

Op korte termijn niet meer ziekenhuisopnames

Op korte termijn zal het groeiende aandeel van de deltavariant niet leiden tot meer ziekenhuisopnames. ,,Ook niet met de aankomende versoepelingen.”

Het totale aantal besmettingen neemt nog af. Het najaar is volgens het RIVM echter wel 'een punt van zorg'. Als het gedaan is met het zomerse weer, gedijt het virus beter. De meer besmettelijke deltavariant 'kan dan tot een nieuwe golf van besmettingen leiden, aangezien dan nog niet iedereen in Nederland (volledig) is gevaccineerd', waarschuwt het instituut. Meer ziekenhuisopnames kunnen dan het gevolg zijn.

Positief is wel dat de coronavaccins die tot nog toe beschikbaar zijn bescherming bieden tegen alle varianten van het virus. ,,Ook tegen de deltavariant”, aldus het RIVM.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu