Zeezeilers Bibi en Niels met een groene missie zaten door corona twee jaar vast in Nieuw-Zeeland maar vliegen nu terug naar Groningen

Weet je nog van Bibi Brongers en Niels Tammeling? De zeezeilers met een groene missie strandden twee jaar terug in Nieuw-Zeeland vanwege corona. Omdat er vooralsnog geen einde aan de pandemie lijkt te komen, gaan ze terug naar Groningen. Per vliegtuig. Hun boot laten ze eerst achter in Nieuw-Zeeland.

Bibi en Niels tijdens een schoonmaaksactie op het strand van Nelson, Nieuw-Zeeland

Bibi en Niels tijdens een schoonmaaksactie op het strand van Nelson, Nieuw-Zeeland Eigen foto

Zij hebben hun besluit onlangs kenbaar gemaakt op hun Facebookpagina. Of ze hun ecologische project voortzetten, is nog de vraag. Ze hopen van wel. Ze moeten sowieso terug zodra alle beperkingen opgeheven zijn, om het schip op te halen. ,,We hopen de boot terug naar Nederland te varen zodra de grenzen weer open zijn.”

In 2017 vertrok Niels Tammeling met Tjerk Zweers vanuit de Reitdiephaven in Groningen voor een groene missie. Tijdens de tocht moet de problematiek van de plastic afval in de oceanen, zeeën en riviermondingen belicht worden. Dat doen ze door met hun stichting, de 4Green Foundation , langs te gaan op scholen in de landen waar ze aanmeren. Daar vertellen ze hun verhaal en brengen ze leerlingen in contact met Nederlandse scholieren. ,,Dit doen we in samenwerking met ‘Groningen Schoon Dankzij Mij’.”

Via de Canarische eilanden en Kaapverdië varen ze naar het Caribisch gebied, waar ze op Bonaire Bibi ontmoeten. Vanaf Panama reist Bibi met de mannen mee. Via kleine eilandjes in de Zuidelijke Stille Oceaan reist ze mee naar Nieuw-Zeeland. Tjerk reist terug naar Nederland en Bibi en Niels strandden door corona in het havenstadje Whangarei.

Pandemie stuurt planning in de war

De pandemie heeft de oorspronkelijke plannen van danig in de war geschopt. ,,De uitbraak van de pandemie heeft grote invloed op onze reis. We hadden verwacht om een aantal maanden in Nieuw-Zeeland te verblijven om het orkaanseizoen in de tropen te vermijden en om het nodige onderhoud te doen aan het schip. Vlak voor ons geplande vertrek brak de corona pandemie uit en hebben we moeten besluiten om een jaar langer in Nieuw-Zeeland te blijven. Het liefst hadden we natuurlijk onze reis voortgezet, maar we waren ook ‘blij’ dat we in Nieuw-Zeeland gestrand waren. Het is een veilig land, zowel qua cyclonen als het corona virus” reageren ze schriftelijk vanuit Nieuw-Zeeland.

,,Inmiddels zijn we alweer bijna twee jaar in Nieuw-Zeeland en zijn nog steeds veel landen in de wereld gesloten. Ook de toekomst ziet er erg onzeker uit. Daarom hebben we besloten om de reis te pauzeren en voor bepaalde tijd terug te gaan naar Nederland.” Ze hebben daarom de moeilijke beslissing genomen om terug te varen naar Nederland. ,,Op dit moment lijkt dat het beste. In Nederland staan ons nieuwe kansen te wachten. Zodra de grenzen weer open gaan, hopen we onze reis en de missie voort te kunnen zetten.”

Onderhoud aan schip

Tijdens hun gedwongen verblijf aan de wal, hebben Bibi en Niels niet stilgezeten. ,,Het eerste jaar hebben we groot onderhoud gepleegd aan het schip. We hebben onderhoud uitgevoerd aan het teakdek en aan het onderwaterschip. Ook hebben we een grote reparatie moeten doen aan de mast. We hebben de boot tot in de puntjes voorbereid om de zee weer op te gaan.” Naast die klussen hebben ze alle twee full time gewerkt. Bibi heeft eerst in een restaurant en later bij een kiwi-kwekerij gewerkt. Niels werkte , al vanaf het begin van de reis, op afstand voor zijn bedrijf Envitron in Haren.

Ondertussen vonden ze nog de tijd om hun missie in de praktijk ten uitvoer te brengen. ,,De stranden in Nieuw-Zeeland zijn relatief schoon. Toch hebben we ook hier aangespoeld plastic gevonden op de stranden. Het gevonden plastic hebben we gerecycled, met onze zonneoven, tot kleurrijke bloempotten.” Ook werden er scholen bezocht. ,,We hebben met de kinderen gepraat over zelfvoorzienend leven en over het plastic afval probleem in de zee. Vervolgens hebben we samen met de kinderen plastic afval gerecycled. Het is fantastisch om te zien hoe geïnteresseerd de kinderen zijn en hoe gemotiveerd ze met ons het plastic recyclen.”

‘Nog nooit een mondkapje gedragen’

Doordat ze nu terugkeren naar Groningen blijft een project op de Molukken in Indonesië voorlopig in de planning. ,,Ze kijken erg uit naar onze komst. Wanneer we onze reis voortzetten hopen we deze projecten alsnog uit te kunnen voeren.”

Niels en Bibi verwachten in september weer in Groningen te zijn. Ze verwachten eenmaal terug onder de Martinitoren een veranderd Nederland aan te treffen. ,,In Nieuw-Zeeland hebben we een lockdown meegemaakt, maar daarnaast hebben we hier een leven zonder corona. Zo hebben we bijvoorbeeld nog nooit een mondkapje gedragen. Het leven in Nederland is anders dan voorheen en dat zal wel even wennen zijn.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu