Zeker 27 gewonden door vuurwerk in Noorden (en dat is relatief rustig)

Bij het Brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis Groningen zijn tijdens de jaarwisseling achttien vuurwerkslachtoffers behandeld, in het UMC Groningen kwamen vijf gewonden als gevolg van vuurwerk, in Emmen drie en in Hoogeveen één.

Toch was het voor de ziekenhuizen in Groningen en Drenthe een relatief rustige oudjaarsnacht. De spoedhulpen van UMCG en Martini kregen minder patiënten dan vorig jaar. De spoedarts van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen hoefde zelfs helemaal niet in actie te komen. ,,Het lijkt erop dat er toch een daling is doordat mensen voorzichtiger zijn met vuurwerk’’, zegt de woordvoerder van het UMCG.

In het Brandwondencentrum van het Martini komen de ernstigste brandwondenslachtoffers uit het hele Noorden. Daar kwamen nu twaalf slachtoffers van vuurwerk en zes van carbid. Zes ervan waren jonger dan 15 jaar. Drie patiënten hadden brandwonden door oliebollen bakken of een brandje thuis.

Ernstige verwondingen

Het UMCG zag vijf vuurwerkslachtoffers. Drie hadden ernstige verwondingen, een met handletsel en twee door brandwonden. Twee hadden minder ernstige wonden, vooral oogletsel. De vuurwerkslachtoffer in de Treant-ziekenhuizen Scheper-Emmen en Bethesda-Hoogeveen waren alle vier minder ernstig en konden na behandeling weer naar huis. In Stadskanaal was geen enkel vuurwerkslachtoffer.

Het UMCG kreeg ook vier patiënten met ernstige vergiftigingsverschijnselen door alcohol of drugs. Het Martini zag zes patiënten met alcohol- of drugsvergiftiging, van wie een ernstig.

Brandwonden stabiel

Het totale aantal vuurwerkslachtoffers bij het Brandwondencentrum is vergelijkbaar met eerdere jaren. Dat komt overeen met het eerste landelijke beeld; het Oogziekenhuis in Rotterdam kreeg negen slachtoffers met oogletsel.

In Meppel kreeg het diaconessenhuis geen enkele patiënt op de spoedhulp en in Zwolle bij Isala waren ook maar twee oudjaarsslachtoffers. ,,Een heel rustige jaarwisseling’’, zegt de woordvoerder van Isala. Dat beaamt ook de woordvoerder van het Ommelander Ziekenhuis Groningen. In Scheemda is één persoon behandeld voor lichte verwondingen als gevolg van vuurwerk.

Nieuws

menu