'Zeker 25.000 euro voor immateriële schade gaswinning'

Voor immateriële schade door de gaswinning in Groningen, is een categorieënsysteem nodig. Dat zegt advocaat Pieter Huitema van De Haan Advocaten.

Volgens de jurist moet een commissie van deskundigen kijken naar hoe zo’n categorieënsysteem eruit kan gaan zien. Huitema zegt dat hij inzet op een vergoeding van 25.000 euro per persoon. „Het kan zijn dat de deskundigen vinden dat dit bedrag nog hoger moet zijn’’, vertelde de advocaat donderdagavond bij een lezing van studievereniging JFV in Groningen.

Systeem in ontwikkelen

Hij trok de vergelijking met een oudere zaak, die ging over de Oosterparkrellen in Groningen. De tijd die zat tussen het moment dat 112 werd gebeld en de politie kwam, leverde veel zorgen, angst en stress op. De rechter heeft toen geoordeeld dat daarvoor een vergoeding moest komen.

„Wat hier gebeurt, is een grote aantasting van het woongenot.’’ Hij vertelde dat de dagvaarding van vijfduizend gedupeerden van de aardbevingen voor immateriële schade ruim 20.000 pagina’s beslaat. „Dit is zo’n groot probleem. Je moet er een systeem in zien te ontwikkelen’’, vertelt Huitema. „Na het schandaal rondom het seksueel misbruik in de kerk, heeft een commissie onderzoek gedaan naar hoe de categorieën voor vergoedingen voor immateriële schade eruit moeten zien. Er zitten allemaal kanten aan, er werd toen duidelijk onderscheid gemaakt van lichte gevallen naar zware.”

Vonnis ontlokken bij rechter

„Voor de immateriële schade in Groningen betekent dit dat er een paar echt goed ingevoerde hoogleraren en andere deskundigen en er naar moeten kijken, over hoe dat categorieënsysteem eruit moet gaan zien. Ik denk dat we een goede kans hebben om dit voor elkaar te krijgen’’, vertelt Huitema.

Volgens hem liggen over het algemeen de bedragen voor smartengeld in Nederland lager dan in andere (Europese) landen. „We willen een gunstig vonnis ontlokken bij de rechter, waarmee de bedragen voor het smartengeld kunnen worden opgerekt.’’ Huitema zegt druk te willen zetten achter de zaak. „Over een paar weken komen we met een nieuwe dagvaarding richting de NAM. Dat kan niet zonder een categorieënsysteem.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu