Zeldzame daglicht-meteoor boven Groningen blijkt (hoogstwaarschijnlijk) toch gewoon een slechtvalk

De slechtvalk camera van de Gasunie legt op dinsdagochtend dit beeld vast. Beeld: Gasunie Groningen. Bewerking: DVHN

Een woordvoerder van de Gasunie deelde dinsdag bijzondere beelden. De slechtvalk-webcam die aan het hoofdkantoor in Groningen hangt, legde vast hoe iets ter aarde stortte. Het zou gaan om een zeldzame meteoor bij daglicht. Of toch niet?

,,Ik zag dat jullie ooggetuigen van de meteoor zochten. Ik dacht, die hebben jullie vast niet gevonden", zegt programmeur en videobewerker Albertjan Leupen.  ,,Vanochtend zag ik de eerste nieuwsberichten. De beelden van de webcam waren toen al breed verspreid." In de opnames herkent hij geen meteoor, maar juist 'een kenmerkend geval van datacompressie."

Leupen legt uit hoe dat zit: ,,Om data te besparen, blijven deeltjes van het beeld even hangen. Daarom ziet het beeld er schokkerig uit en lijkt het alsof een rookspoor te zien is." Maar het is geen rookspoor, het is hoogstwaarschijnlijk de duikvlucht een slechtvalk.

,,Als je goed kijkt op de beelden van hoge kwaliteit, zie je de vogel gewoon vliegen", zegt de Groningse programmeur. Ook vergeleek hij de beelden met andere opnames van dezelfde slechtvalk-webcam. Daar is hetzelfde 'rookspoor' zichtbaar.

Eerdere beelden van de slechtvalk-webcam. In de eerste tien seconden kun je een 'slechtvalk-spoor' zien. Tekst leest door onder video.

Geen ooggetuigen van de meteoor

Sterrenkundige Theo Jurriëns laat weten dat hij inderdaad geen meldingen van ooggetuigen heeft ontvangen. ,,Iemand uit Oldehove zou een geluid gehoord hebben, maar veel te ver buiten Groningen. Dat zou ook een straaljager kunnen zijn."

,,Wel bood iemand bood vriendelijk aan om te helpen zoeken naar de steen die zou zijn neergekomen", zegt Jurriëns. Hij vond het dinsdag al te mooi om waar te zijn. Dat blijkt nu inderdaad het geval. ,,Zo'n meteoor valt op. Het maakt lawaai. Als het een meteoor was, dan hebben mensen iets gezien of gehoord. Dat ontbreekt nu geheel."

Het gaat dus hoogstwaarschijnlijk om de duikvlucht van een slechtvalk. ,,Dat is trouwens ook heel mooi om te zien. Ik wist niet dat die vogels zo'n snelheid hadden", aldus de sterrenkundige. ,,Het is een soort selchtvalk-selfie!" Jurriëns moet dus nog even wachten op zijn échte eerste daglicht-meteoor. ,,Ik wacht gewoon rustig op het volgende kosmische gebeuren."

Bekijk hieronder de beelden van de 'meteoor'

Nieuws

Meest gelezen

menu