Zeldzame, drukbezette robot moet riool reinigen

Een zeldzame en drukbezette robot maakt eind deze week aan de Vaartwijk in Sappemeer het riool schoon voordat het gerepareerd wordt.

Een zeldzame en drukbezette robot maakt eind deze week aan de Vaartwijk in Sappemeer het riool schoon voordat het gerepareerd wordt.

‘Wij zijn blij de robot op korte termijn toch in te kunnen zetten', schrijft de gemeente aan dertig omwonenden. Drie weken geleden werd bij onderhoudswerkzaamheden een verzakking over 40 meter lengte in het riool in de Vaartwijk (Vosholen) gevonden. Het aanbrengen van een rioolkous, waarmee de buis van binnenuit gerepareerd wordt, mislukte.

Na de voorbereidende werkzaamheden door de schoonmaakrobot, wordt volgende week alsnog geprobeerd de kous in het riool aan te brengen. ‘Om de kans van slagen te vergroten en de druk op de rioolbuis te verminderen, wordt de grondwaterstand ter plaatse van het riool verlaagd. Daarvoor wordt twee weken lang dag en nacht bronbemaling aangesloten. Dat kan tot geluidsoverlast leiden', schrijft de gemeente, die in de brief om begrip vraagt.

Bouwinspecteurs controleren vooraf zes nabij gelegen woningen. De gemeente valt onder aardbevingsgebied en door het verlagen van de grondwaterstand kan de grond instabiel worden.

Mocht de drukbezette robot de klus niet klaren, dan wordt later op 4 meter diepte een nieuwe rioolput geplaatst van waaruit de kous wordt aangebracht. Bij deze oplossing wordt de Vaartwijk in Sappemeer voor langere tijd afgesloten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu