Zeldzame ral doet vogelspotters rillen van genot (en zet Het Groninger Landschap als beheersorganisatie op de kaart)

Het zeldzame klein waterhoen laat zich tot vreugde van vogelaars uit heel Nederland zien in de Oost-/Onnerpolder van stichting Groninger Landschap. foto gerrit kiekenbos

En weer doet stichting Het Groninger Landschap Nederlandse vogelspotters rillen van genot. In de Oost-/Onnerpolder ten westen van het Zuidlaardermeer, waar niemand nog opkijkt van een zeearend, wordt het klein waterhoen gespot.

Het klein waterhoen behoort met het porseleinhoen en het kleinst waterhoen tot de zeldzamere rallen van Nederland. Vermoed wordt dat er niet meer dan een of twee paartjes in Nederland broeden.

En als je als vogelaar een dergelijke soort kunt bijschrijven op je lijst met waarnemingen, is geen afstand te groot. Dan stap je in de auto en rij je naar de polders aan de westkant van het Zuidlaardermeer, parallel aan de Hondsrug tussen Haren en Noordlaren.

Misschien wel een broedgeval

Wat het extra bijzonder maakt is dat het gespotte klein waterhoen, zo groot als een spreeuw, een jonge vogel is. En dat het klein waterhoen, een Rode Lijstsoort, dus misschien wel in de Oost-/Onnerpolder heeft gebroed.

,,Het is al een wonder dat iemand dit vogeltje überhaupt ziet’’, zegt medewerker natuurbeheer Alwin Hut van Het Groninger Landschap. ,,Dit vogeltje kan supergoed verstoppertje spelen. Het loopt langs de randen van een ruig gebied en steekt af toe z’n kop tevoorschijn. Alleen al het feit dat het gezien wordt is bijzonder.’’

Natuurwaarde niet te onderschatten

Zo klein als het klein waterhoen mag zijn, de natuurwaarde waar deze ral voor staat is niet te onderschatten. Hut: ,,Dit betekent dat de Oost-/Onnerpolder zich kan meten met een gebied als de Weerribben. Als je nagaat welke status dat internationaal heeft doen wij het hier in Groningen zo gek nog niet.’’

Het Groninger Landschap laat de Oost-/Onnerpolder, een robuust gebied tussen Noordlaren en Waterhuizen, elke winter overstromen. Het verschil tussen zomer- en winterpeil bedraagt soms wel 80 centimeter.

Wisselwerking tussen nat en droog

,,Dat is van oudsher een heel natuurlijk proces’’, weet Hut. ,,Laaggelegen land in het beekdal langs de Hunze overstroomde in de winter en viel in de zomermaanden droog. De wisselwerking tussen nat en droog brengt een heel eigen dynamiek met zich mee waar flora en fauna van profiteren.’’

Deze wisselwerking van nat en droog zorgt voor een gebied waar zeearenden jongen grootbrengen, zwart- en witwangsterns broeden en nu dus ook (waarschijnlijk) het klein waterhoen.

De niet alledaagse bevolking van de Oost-/Onnerpolder lokt enthousiaste vogelaars uit binnen- en buitenland naar Groningen. Want al die bijzondere vogels laten zich juist daar goed fotograferen, filmen en horen.

Een van de succesnummers van het Hunzedal

Directeur Marco Glastra van stichting Het Groninger Landschap, die zich ook onder de vogelspotters mengde, noemt het klein waterhoen een van de succesnummers van het Hunzedal.

,,Dat de zeldzaamste ral van Nederland zich hier laat zien en naar alle waarschijnlijkheid bij ons in de polders heeft gebroed, betekent dat Groninger Landschap het waterbeheer in dit gebied op orde heeft. Dit is voor ons als beheersorganisatie en alle vogelaars een groot feest.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu