Zelfrijdend busje komt na Parijs, Las Vegas en Singapore naar Groningen

Een zelfrijdend busje van het Franse bedrijf NAVYA. Foto Archief DvhN

De kans is groot dat bij het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda een zelfrijdend busje wordt ingezet. De provincie Groningen is hierover in gesprek met het Franse bedrijf NAVYA.

Het voertuig kan vanaf de zomer gaan rijden tussen de bushalte aan de provinciale weg N362 en de hoofingang van het nieuwe ziekenhuis. Ook wordt gesproken over proeven naar de Eemshaven en Loppersum.

Voordat dat gebeurt en mensen ook in Scheemda kunnen instappen worden eerst tests met bijvoorbeeld besturing op afstand, uitgevoerd op het 5G Lab op de Zernike Campus in Groningen. Het busje komt in maart naar Groningen, zo is de bedoeling.

RDW

De provincie spreekt van een nieuwe stap in de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer. Het busje in Scheemda gaat namelijk deels tussen ander verkeer rijden en zal bovendien aansluiten op bestaand openbaar vervoer. Voor de proeven is zowel goedkeuring als een ontheffing nodig van de RDW.

Van het Franse bedrijf NAVYA rijden wereldwijd al zestig busjes rond, waaronder in Parijs, Las Vegas en Singapore. De busjes zouden al 250.000 passagiers hebben vervoerd. In Nederland is de provincie Groningen de eerste met wie een samenwerking wordt gestart.

Volgens de provincie bestaat een kans dat Groningen bovendien een landelijke primeur krijgt met een zelfrijdende taxi. In deze zogenoemde Autonom Cab is plek voor zes personen. Het voertuig haalt een snelheid van maximaal 50 kilometer per uur en kan de bereikbaarheid op het platteland verbeteren.

Nieuws

Meest gelezen

menu