Zes Zonnedorpen gaan op groen in Noord-Groninger aardbevingsgebied

Na vijf jaar duwen en trekken zien Willem Schaap (links) en zijn mede-pioniers ‘hun’ zonnepark in ‘t Zandt eindelijk van de grond komen. Foto: Jan Zeeman

Met Freek de Jonge als eregast begint zaterdag de aanleg van het eerste collectieve zonnepark in aardbevingsgebied. ‘t Zandt en vijf buurdorpen gaan op naar een groene toekomst.

Ruim 1500 zonnepanelen komen er te liggen, maar je zult straks goed moeten zoeken om ze te vinden.

Op een paardeweitje aan de rand van ‘t Zandt, achter de huizen aan de doodlopende Gerard van Damstraat, verrijst de komende weken een nieuw zonnepark. Hoewel, ‘verrijzen’ is een groot woord: hooguit een metertje komt het zonnepark straks van de grond af.

Een bewuste keus, zegt Willem Schaap van de energiecoöperatie Zonnedorpen . ,,In de grote commerciële zonneparken zijn de panelen gemakkelijk twee tot drie keer zo hoog. Dat is tot in de wijde omtrek te zien. Op een industrieterrein is dat geen bezwaar, maar in dit open landschap moet je zoiets niet willen.’’

Stroom op een koopje voor boeren, burgers en bedrijven

Als alle zonnepanelen er straks eenmaal staan, is het park goed voor 350.000 kilowattuur stroom per jaar. Dat is genoeg voor maximaal 10 procent van alle 1080 huishoudens in ‘t Zandt en buurdorpen Zijldijk, Zeerijp, Leermens, Garsthuizen en - net over de Lopster gemeentegrens met Delfzijl - Godlinze. Burgers, boeren en bedrijven kopen straks stroom voor 17 cent per kilowatt, drie cent onder de prijs van de grote energieconcerns.

En het mooie is: de afnemers betalen geen cent mee aan het zonnepark. ,,Ook dat is een bewuste keus in dit gebied waar de meeste portemonnees niet zo dik zijn’’, zegt Schaap. De coöperatie financiert de investering (470.000 euro) volledig zelf met subsidies van de provincie en een lening die ze terugbetaalt uit het belastingvoordeel op lokale opgewekte groene stroom. Alleen het allerlaatste gaatje moet nog worden gedicht via crowdfunding.

Zonnepark is pas het begin

Het zonnepark is nog maar het begin. Uitendelijk moeten alle zes zonnedorpen volledig ‘op groen’. En zeker nu de gaskraan dicht gaat, is er nog een wereld te winnen. Menigmaal stonden de vijf pioniers van de energiecoöperatie op het punt er mee te kappen. Maar nu hun project na vijf jaar moeizaam duwen en trekken eindelijk van de grond komt, borrelt het van de nieuwe plannen.

Zo kijken Schaap en co nu samen met Loppersum naar de kansen om de drie gaslocaties die de NAM dit jaar sloot in de gemeente, een nieuwe bestemming te geven als zonnepark. Ook broedt de coöperatie op een elektrisch vervoerssysteem, met in elk zonnedorp twee leenauto’s en mogelijk ook e-bikes.

‘De sky is the limit’

Verder liggen er volgens Schaap al voor nog eens zes locaties verzoeken voor de aanleg van zonneweides en -daken. ,,In de duurzame energie is nu de sky the limit’’, zegt de Zijldijkster,,De techniek ontwikkelt zich razendsnel. Wat vandaag nog futuristisch lijkt, is morgen al standaard.’’

Nieuws

menu