Zes blazers in vier maanden: aantal stofexplosies chemiebedrijf ESD-SIC in Farmsum neemt af

ESD-SIC in Farmsum. Foto: Huisman Media

De maatregelen die chemiebedrijf ESD-SIC in Farmsum heeft genomen om de stofexplosies te verminderen, lijken te werken. In de eerste vier maanden van 2019 had het bedrijf 22 stofexplosies. Voor dit jaar staat de teller tot nu toe op 6.

In april waren er twee kleine blazers van categorie 1. De laatste grote stofexplosie was in maart.

Roet en stofdeeltjes

ESD-SIC in Farmsum produceert siliciumcarbide. Een zeer hard materiaal dat onder meer gebruikt wordt in dieselroetfilters en pannen. De fabrikant is omstreden omdat er bij het productieproces, dat in de buitenlucht plaatsvindt, mogelijk foute vezels vrijkomen. Daarnaast kampt het bedrijf met blazers: grote stofexplosies waarbij roet en stofdeeltjes metershoog de lucht in kunnen worden geblazen.

Om het aantal blazers naar beneden te brengen heeft het bedrijf de afgelopen jaren meerdere maatregelen genomen. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat water een rol speelt bij het ontstaan van de stofexplosies. ESD-SIC heeft daarom onder meer de drainage van het terrein verbeterd, om ervoor te zorgen dat de ondergrond niet te nat is.

In heel 2019 vonden er, ondanks de maatregelen, 52 blazers plaats. In 2020 waren dat er tot nu toe zes.

‘Elke blazer is er een teveel’

De verbeteringen lijken hun vruchten af te werpen. „Eind vorig jaar hebben we in de productie nog eens vergaande maatregelen doorgevoerd. Deze hebben een positief effect over de afgelopen vier maanden. Uiteraard helpt de droge periode van de afgelopen tijd.”

Maar directeur Richard Middel blijft voorzichtig. „Wij realiseren ons dat elke blazers er eentje teveel is. Wij blijven dit verder volgen en evalueren om na te gaan wat wij nog meer kunnen doen om blazers te minimaliseren.”

Het coronavirus heeft volgens Middel niets te maken met de vermindering in het aantal blazers. „Onze productie draait op een hoog niveau verder vanwege de hoge vraag naar ons product op dit moment.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu