Zesduizend handtekeningen tegen sluiting Doveninternaat Guyot in Haren

Zesduizend handtekeningen tegen sluiting Dovenschool Guyot in Haren

Het Doveninternaat van de Guyotschool in Haren moet volgend jaar dicht. Dat mag niet gebeuren, dacht leerling van de school, Jens Vos (17) uit Nieuwlande.

Het Doveninternaat van de Guyotschool in Haren moet volgend jaar dicht. Dat mag niet gebeuren, dacht leerling van de school, Jens Vos (17) uit Nieuwlande.

Hij begon een petitie op internet en meer dan zesduizend mensen ondersteunden zijn actie. Samen met klasgenoot Claire Bouw (15) uit Nijkerk en directeur Albert Wijbenga van Guyot reisden ze dinsdag naar Den Haag om Tweede Kamerleden alle handtekeningen te overhandigen.

Woensdag 10 februari vindt in de Tweede Kamer namelijk een debat plaats over het open houden van het internaat. Dat kost op jaarbasis 1 miljoen euro. Staatssecretaris Dekker (onderwijs) heeft dat er niet meer voor over en wil dat dove leerlingen naar een ‘gewone' middelbare school gaan. Maar sommige dove jongeren gedijen niet op een school met alleen horende kinderen en vereenzamen daar, zegt de school. Een dovenschool, en dus een internaat waar leerlingen die ver weg wonen door de week kunnen verblijven, blijft nodig.

De Guyotschool in Haren heeft de enige havo voor dove jongeren in Nederland. Verder is er praktijkonderwijs en een vmbo.

De school wacht het debat woensdag in spanning af. Toch ziet het er goed uit. Een Kamermeerderheid lijkt voor open houden van het internaat. Directeur Albert Wijbenga; ,,Maar dat willen we eerst zwart op wit zien.''

Nieuws

Meest gelezen

menu