Zesjesstudenten in spanning

Zesjesstudenten in spanning

Paniek op de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Zesjesstudenten zijn gespannen om nieuwe selectiecriteria op masteropleidingen.

Paniek op de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Zesjesstudenten zijn gespannen om nieuwe selectiecriteria op masteropleidingen.

De RUG onderzoekt of strengere selectie op instroom op de masteropleidingen mogelijk is. De RUG wil een internationale universiteit zijn en strengere eisen stellen hoort daarbij, zo is de gedachte. Studenten die gemiddeld een zes hebben gehaald op hun bacheloropleiding kunnen worden geweerd.

Studentenpartij Lijst Calimero startte deze week een petitie om de selectie tegen te gaan. Volgens fractievoorzitter Nathalie Niehof springen studenten er bovenop. ,,Het gaat over niets anders meer op de universiteit'', zegt Niehof. Lijst Calimero wil dat de toegankelijkheid van de opleidingen gegarandeerd blijft. ,,De RUG wil alleen nog maar het beste van het beste binnenhalen. Daarmee geeft de universiteit niet iedereen een kans. Studenten vallen hierdoor buiten de boot en dat is onwenselijk.''

Volgens Niehof voert de RUG de strengere selectie zo snel mogelijk door, om op die manier de rest van de Nederlandse universiteiten voor te zijn. ,,In Nederland moet één masteropleiding per vakgebied de deuren openhouden voor alle studenten, die universiteit mag wettelijk niet selecteren. Door snel te handelen wil de RUG voorkomen het landelijke afvoerputje te worden.''

Volgens RUG-woordvoerder Gernant Deekens is er geen sprake van haast, wel van urgentie. ,,Andere universiteiten zijn hier ook mee bezig, dat dwingt ons om er ook mee aan de slag te gaan.''

Lijst Calimero heeft een ander alternatief. Zij willen dat alle RUG-studenten met een bachelor diploma op zak zonder selectie door kunnen stromen naar een masteropleiding. De RUG kan dan wel selectie toepassen op studenten van buitenaf.

Wanneer en of de strengere selectie ingaat is onbekend. Wel is bekend dat het College van Bestuur positief is. ,,Maar het is absoluut nog geen voldongen feit'', stelt Deekens. De bestuurders van de RUG hebben bij alle decanen van de faculteiten de vraag neergelegd wat zij van de selectie vinden. Op basis van hun antwoord wordt een besluit genomen over de invoering ervan.

Nieuws

Meest gelezen

menu