'Zet coronafonds in voor aanleg Lelylijn, een cruciale impuls voor noordelijke economie'

PvdA-leider Lodewijk Asscher was gisteren op werkbezoek bij zijn partijgenoten in de aanstaande herindelingsgemeente Eemsdelta. Hij nam onder meer een 'coronaproof' kijkje bij het KP Zijlbad in Loppersum, Foto: Krista Boogaard

De PvdA wil 5 miljard uit het corona-investeringsfonds van het kabinet inzetten voor de aanleg van de Lelylijn. Juist in deze crisis is een snelle treinverbinding tussen Groningen en Den Haag een cruciale impuls voor de noordelijke economie.

Dat voorstel is onderdeel van een coronareddingsplan van in totaal 50 miljard euro dat PvdA-leider Lodewijk Asscher dinsdag presenteerde tijdens een werkbezoek aan Groningen.

Om Nederland ,,eerlijk en fatsoenlijk’’ uit de crisis te loodsen, wil zijn partij de komende jaren fors investeren in onder meer het spoornet, extra woningbouw, verduurzaming van huizen, scholen en overheidsgebouwen en om- en bijscholing van mensen die nu hun baan verliezen.

Oppepper voor de noordelijke economie

Hoewel het nog jaren kan duren voor de Lelylijn er daadwerkelijk ligt, betekent politiek groen licht uit Den Haag voor dit project nu al een oppepper voor de noordelijke economie, zegt Asscher. Een verkorte reistijd van 1,5 uur tussen Groningen en Amsterdam brengt de regio volgens hem economisch gezien dichterbij de Randstad.

Een positieve beslissing in Den Haag over de Lelylijn-plannen werpt pas op de lange termijn zichtbaar vruchten af, erkent Asscher. ,,Maar het heeft wel nu al invloed op investeringsbeslissingen van bedrijven die overwegen naar het het Noorden te komen.’’

Om die reden pleit de PvdA-leider voor in totaal 10 miljard aan investeringen in de infrastructuur van de 21e eeuw’. Niet alleen de Lelylijn moet er komen, maar de partij wil ook 2 miljard in een snelle spoorverbinding tussen Utrecht en Berlijn steken en nog eens 1,5 miljard in verbetering van het openbaar vervoernetwerk buiten de Randstad.

Asscher trapt op het gas

Met zijn reddingsplan geeft Asscher een schot voor de boeg voor het kabinet. Dat heeft weliswaar 50 miljoen opzij gezet voor staatsinvesteringen om de economie zo snel mogelijk weer op poten te krijgen, maar concrete initiatieven komen daar nog niet uit. Met de Miljardennota van het kabinet en het begrotingsdebat in Tweede Kamer in zicht, trapt Asscher nu op het gas.

,,We moeten nú nadenken hoe we dit land klaar voor de toekomst kunnen maken’’, zegt de PvdA-leider. Zeker nu het tweede steunpakket voor het bedrijfsleven op 1 oktober afloopt en het kabinet voor een nieuwe onderhandelingen staat met werkgevers en vakbonden over een vervolg. ,,Je kunt niet tot Prinsjesdag wachten om daarover politiek van gedachten te wisselen; er is een reddingsplan van substantie nodig.’’

Meer inzet om ontslaggolf te voorkomen

Daarbij wil de PvdA veel meer inzet zien om de voorspelde ontslaggolf te voorkomen. Onder meer met een om- en bijscholingsfonds van 2 miljard om werknemers die buiten de boot vallen in sectoren die het nu zwaar hebben, aan de bak te helpen in kansrijke beroepen.

Ook van werkgevers is meer inspanning nodig om personeel waarvoor geen plek is aan het werk te houden of elders aan de slag te krijgen. ,,Afspraken daarover moeten een voorwaarde zijn om in aanmerking te kunnen komen voor overheidssteun voor bedrijven’’, stelt Asscher.

De overheid moet het herstel volgens het PvdA-plan stimuleren met ,,verstandige en slimme investeringen’’, bijvoorbeeld in de omschakeling naar een duurzame waterstofeconomie. Dat zou ook een oppepper zijn voor de noordelijke ambities om in die ‘energietransitie’ een voortrekkersrol te spelen.

In de bres springen voor gemeenten

Ook voor gemeenten moet het rijk volgens Asscher in de bres springen met een noodfonds van 1 miljard. Zij worden nu geconfronteerd met snel oplopende werkloosheidscijfers. Dat is een klap die ze nauwelijks kunnen opvangen nu ze toch al bijna blut zijn door de uit hand gelopen kosten voor uitkeringen, jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning.

Alleen al in de gemeente Groningen hebben inmiddels 4700 kleine zelfstandigen een beroep op de Tozo-bijstandsregeling omdat al hun werk door corona is weggevallen, zegt wethouder Carine Bloemhoff in een reactie. Zij zet zich schrap voor een volgende piek in het najaar als de werknemers die in april en mei in de WW belanden na ontslag, aankloppen voor bijstand.

Nieuws

menu