Zeventien houten bankjes en bomen leuken gemeente Loppersum op

Burgemeester Hans Engels heeft samen met Wilma Steenhuis van de Vereniging Voor Volksvermaken en Dorpsbelangen Garsthuizen-Startenhuizen de eerste bank geplaatst. Foto: Jan Pitt

Het dorp Garsthuizen in de gemeente Loppersum is een bank en een boompje rijker. In totaal krijgen 17 kernen in de gemeente zo’n groene ontmoetingsplaats.

Vierhonderd reacties kreeg de gemeente op de vraag: ‘waar in uw dorp is de beste plek voor een zitbank en een boom?’ De actie is een van de ideeën die Loppersum tijdens de ronde met het Mercedesbusje Neef Herbert heeft opgehaald. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Nationaal Programma Groningen.

Burgemeester Hans Engels heeft het eerste exemplaar geplaatst.

Ontmoetingsplaatsen en groen

„Uit veel ideeën en wensen bleek dat er behoefte is aan meer ontmoetingsplaatsen en meer groen. Daar zijn we mee aan de slag gegaan”, legt burgemeester Engels uit. „Nu het einde van de gemeente Loppersum op zeer korte termijn een feit is, ben ik blij dat we dit toch nog hebben kunnen doen.

De banken worden gemaakt door Leerbouwen uit Groningen met hout uit de omgeving. Op de site van de gemeente is te zien waar de overige zestien banken en bomen geplaatst worden. Er worden verschillende soorten bomen geplant: van appelbomen tot sierkersen.

Kleinschalig project

Burgemeester Engels is zich ervan bewust dat sommige mensen het plaatsen van een boom en een bankje een wat kleinschalig project vinden. Enkele inwoners van het bevingsgebied vrezen dat het geld uit het Nationaal Programma Groningen gebruikt wordt voor spiegeltjes en kraaltjes, in plaats van het écht verbeteren van de leefomgeving.

„Maar uit de dorpenronde is gebleken dat dit idee leeft. Dit is een idee van de inwoners zelf. Ik schaam me niet om trots te zijn op kleinschalige projecten als deze.” Bovendien weet Engels, is dit slechts één van de projecten. „Het blijft hier niet bij.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu