Zieke Geuko is halverwege zijn behandeling in Amerika: kijk hier hoe het met hem gaat

Geuko van Lang, die deels verlamd is door een polio-achtig virus, verblijft nu vier weken in een ziekenhuis in de Verenigde Staten. De zorgkosten zijn bijeen geschraapt door de zorgverzekering, maar vooral door donaties via het EO-programma Je Geld of Je Leven.

Hij krijgt intensieve revalidatietrainingen in het ziekenhuis in Baltimore, waardoor zijn spierkracht langzaam toeneemt. De ademhalingsondersteuning wordt ook steeds een stukje lager gezet, in de hoop dat hij uit zichzelf weer kan ademhalen. De eerste drie weken zette hij daardoor flinke stappen vooruit.

Tegenslagen

De laatste week heeft hij het alleen ook moeilijk. Het corset dat zijn lichaam recht houdt was verbogen geraakt, waardoor het in zijn romp drukte. De Boston Brace moet nu vervangen worden en dat kost tijd. ,,Zo scheef zitten werkt niet mee voor de revalidatie’’, zegt Geuko’s vader Gert Jan. ,,Maar ze zitten er bovenop. Het maken van een corset neemt wat tijd in beslag.’’

En Geuko heeft last van buikpijn en darmklachten. Een paar dagen had hij het daardoor erg zwaar, maar het wordt langzaam beter. ,,Hij heeft klachten gekregen door anders te eten dan thuis. Er is hier ook weinig keus in het menu voor hem en het is elke week hetzelfde’’, vervolgt Gert Jan.

Zelfstandig ademen

De helft van de behandeling in Amerika zit er nu op. De komende weken moet duidelijk worden of Geuko weer zelf kan leren ademen, of dat er toch een ingreep nodig is. Dat zou een elektrode in zijn middenrif kunnen zijn om zijn ademnhaling te stimuleren, een zogehten diafragma pacer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
menu