Hoeveel coronapatiënten liggen er momenteel in ziekenhuizen in het Noorden? Die vraag is ingewikkelder dan je zou denken

Verpleegkundigen in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, afgelopen voorjaar. Foto: Marcel Jurian de Jong

Er  zijn deze zomer nog maar weinig coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen in het Noorden. Hoe veel precies is lastig te zeggen omdat diverse instanties verschillende cijfers bijhouden, en alle cijfers lopen achter.

,,Het is een momentopname, over een uur kan het al weer anders zijn’’, zegt de woordvoerder van het Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland, die vrijdagochtend op haar beeldscherm ziet dat de ziekenhuizen in Friesland tien patiënten opgenomen hebben met een verdenking op covid19, en de Groningse ziekenhuizen twee. Een dag ervoor waren het er nog zeven in Friesland en nul in Groningen . Drenthe staat telkens op nul.

Om het nog verwarrender te maken: op het Coronadashboard van het RIVM staat al sinds begin juli dat er nul ziekenhuisopnames zijn, in alle drie de provincies . Maar het UMCG meldde twee weken geleden vier covidpatiënten en vorige week twee, en die staan ook niet op het coronadashboard. Landelijk is er eenzelfde verschil: de cijfers van het RIVM zijn lager dan die van de ziekenhuizen zelf: ruim tweehonderd tegenover ruim 350.

Registreren

Het komt door verschillende manieren van registreren. De ziekenhuizen willen weten hoe veel bedden er bezet zijn. Die registreren zelf dus alle patiënten die op een ‘covid-bed’ liggen, ook als de uitslag van de test nog niet bekend is. Zo bleek van de zeven patienten die donderdag gemeld werden er uiteindelijk maar één echt covid19 te hebben.

Het RIVM wil cijfers hebben voor het landelijke en regionale beleid, en krijgt die cijfers van de regionale GGD’s. Medewerkers van de GGD’s bellen regelmatig met coronapatiënten en horen van die patiënten zelf of ze thuis zijn of in het ziekenhuis.

Zorg gaat voor

Er zit op allerlei plekken vertraging in de registratie. Binnen ziekenhuizen kan het even duren voor alles ingevoerd is en het ziekenhuis geeft dat cijfer dan weer door. De GGD’s geven hun cijfers op een ander moment weer door. En iedereen in die keten heeft het druk; de zorg aan de patiënten zelf gaat voor. Zo hebben veel GGD’s het nu te druk met het bron- en contactonderzoek om alle ziekenhuiscijfers telkens door te geven.

Eén ding is zeker: de ziekenhuizen in het hele land en zeker die in het Noorden hebben nú nog plek genoeg. Ook de komende weken kunnen ze het nog goed aan. Maar daarna kunnen ze zomaar snel weer vol liggen als het aantal besmettingen blijft groeien en uiteindelijk daardoor weer meer kwetsbare mensen en ouderen besmet raken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu