Ziekenhuizen Groningen en Drenthe bouwen 10 procent reguliere zorg af om plaats te maken voor coronapatiënten

Het Martini Ziekenhuis bereidt zich voor op de komst van een groeiende stroom coronapatiënten. Foto: JAN BUWALDA

De zorg in Groningen en Drenthe verkeert nog niet in alarmfase maar bouwt al wel 5 tot 10 procent van de reguliere zorg af om plaats te maken voor coronapatiënten.

Het Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland laat weten dat de gehele zorg in Noord-Nederland, dus huisartsen, ziekenhuizen en ouderenzorg, genoeg capaciteit heeft om zowel coronapatiënten te behandelen als de reguliere zorg te doen.

Het strategisch kernteam Covid-19 heeft woensdag vergaderd en stelt dat de ziekenhuizen in het Noorden nog meer patiënten uit andere regio’s kunnen ontvangen. Bij het verminderen van de reguliere zorg proberen ze gezondheidsschade zo veel mogelijk te vermijden.

Er lagen woensdagochtend 37 coronapatiënten verdeeld over de ziekenhuizen in Groningen, Friesland en Drenthe. Daarvan zijn er vijftien overgeplaatst uit andere regio’s in het land. Begin vorige week begonnen de eerste covid-patiënten van de tweede golf binnen te druppelen en de ziekenhuizen houden er rekening mee dat dit aantal de komende tijd gestaag oploopt.

Het Martini Ziekenhuis Groningen besloot dinsdag twee operatiekamers enkele weken te sluiten en tachtig patiënten af te bellen. ,,Vooral om te voorkomen dat er roofbouw op onze medewerkers wordt gepleegd’’, zegt woordvoerder Dana Kragten.

Ziekteverzuim

Het Martini kampt met een hoog ziekteverzuim. ,,We hebben daarom scenario’s gemaakt en daar kwam uit dat we moeten zorgen dat er niet te veel patiënten in de kliniek komen. Als we het de hele winter willen volhouden kunnen we de mensen die wél werken nu niet te zwaar belasten.’’

De andere ziekenhuizen in Drenthe en Groningen hebben nog nauwelijks reguliere zorg hoeven afbouwen. ,,Maar het kan elk moment wel zo ver zijn’’, zegt de woordvoerder van de Treant Zorggroep. ,,Op dit moment kunnen we het nog aan en hebben we nog vrij weinig coronapatiënten. Maar het zijn dagkoersen.’’

Kankeroperaties

Ook het UMCG, Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Ommelander Ziekenhuis in Scheemda en Isala Diaconessenhuis in Meppel kunnen de reguliere zorg nog aan. Het ziekteverzuim is daar nog niet zo hoog als in het Martini. Dat heeft een een verzuim van 10 procent, doordat veel personeel verkouden is of familieleden met klachten heeft, en daardoor niet kan werken. Overigens zijn er in de rest van het land wel voorbeelden van ziekenhuizen met bijna 20 procent ziekteverzuim.

Het Martini Ziekenhuis laat alle acute operaties en dringende kankeroperaties sowieso gewoon doorgaan. Bij de tachtig patiënten die zijn afgebeld gaat het met name om operaties waarvan van te voren verwacht werd dat patiënten erna vrij lang in het ziekenhuis moeten liggen. ,,We wilden vooral voorkomen dat de collega’s in de kliniek het te druk gaan krijgen.’’

Polibezoek UMCG

Het UMCG probeert het bezoek aan de poliklinieken met zeker 20 procent te beperken om besmettingen met het coronavirus te voorkomen. De zorg kan volgens de woordvoerder wel gewoon doorgaan, maar dan via de telefoon of digitaal. Tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar werd het polibezoek drastisch beperkt maar sinds mei trekt het langzaam maar zeker weer aan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu