Ziekenhuizen Drenthe, Groningen en Friesland bouwen zorg verder af: bijna derde van behandelingen uitgesteld, verpleegbedden nodig voor patiënten met corona

. ANP

De ziekenhuizen en verpleeghuizen in Groningen, Friesland en Drenthe krijgen steeds meer coronapatiënten. Ze zien zich gedwongen het aantal covid-bedden uit te breiden en moeten de reguliere zorg verder dan 20 procent afbouwen.

Dat laat het Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland donderdagochtend weten. De afgelopen tijd is de niet-coronazorg in de ziekenhuizen al gemiddeld met 20 procent afgeschaald. Die afschaling gaat nu verder, gemiddeld rond de 30 procent maar er zijn grote verschillen per ziekenhuis. De acute zorg is doorgaans niet in het geding, vooral geplande behandelingen worden afgezegd.

Donderdagochtend lagen er 155 coronapatiënten in de ziekenhuizen in Noord-Nederland. Daarnaast lagen er 84 coronapatiënten op speciale covid-afdelingen in de verpleeghuizen. Het aantal covid-patiënten was enkele weken geleden nog nul en stijgt iedere dag langzaam maar zeker.

Advies artsen

Een groep van artsen vanuit diverse specialismen vanuit de negen ziekenhuizen in Noord-Nederland denkt medisch inhoudelijk mee met de bestuurders en zorgverzekeraars in het Regionaal Overleg Acute Zorg. De artsen brengen een advies uit over welke zorg per ziekenhuis in ieder geval door moet blijven gaan.

De druk op de noordelijke ziekenhuizen blijft volgens het ROAZ toenemen, net als in de rest van Nederland. Doordat het aantal covid-bedden steeds wordt uitgebreid, is er toch nog voldoende capaciteit. Er worden nog dagelijks patiënten uit andere delen van het land overgenomen door de noordelijke ziekenhuizen. Woensdag lagen er 62 coronapatiënten uit andere regio’s in het Noorden.

Nieuws

Meest gelezen

menu