Ziekenhuizen Groningen, Friesland en Drenthe namen 1355 corona patiënten over uit Brabant, Randstad en rest van Nederland

Gedurende de coronacrisis hebben de ziekenhuizen in het Noorden in totaal 1.355 coronapatiënten overgenomen uit andere delen van Nederland, blijkt uit cijfers die Dagblad van het Noorden heeft opgevraagd bij het Regionaal Overleg Acute Zorg.

Een ambulancebus met coronapatiënten uit Brabant rijdt onder begeleiding van politie over de snelweg A28 richting Groningen.  COPYRIGHT MARCEL JURIAN DE JONG

Een ambulancebus met coronapatiënten uit Brabant rijdt onder begeleiding van politie over de snelweg A28 richting Groningen. COPYRIGHT MARCEL JURIAN DE JONG Foto: Marcel Jurian de Jong

Het aantal overgeplaatste patiënten is nu bijna opgedroogd: er lagen dinsdag nog vier patiënten uit andere delen van het land in de ziekenhuizen van Groningen, Friesland en Drenthe. Gedurende de eerste golf waren het er 271 met op het hoogtepunt op 28 maart 2020 bijna honderdvijftig patiënten uit Brabant en de Randstad. Gedurende de tweede en derde golf waren het er 1.084 met op het hoogtepunt van de tweede golf op 6 november 109 patiënten, vooral uit de Randstad en de Kop van Noord-Holland.

Voor patiënten en hun naasten waren overplaatsingen belastend

Het Noorden heeft volgens het ROAZ van alle Nederlandse regio’s het meeste patiënten overgenomen uit andere delen van het land. Die overplaatsingen waren voor de patiënten zelf en hun families vaak bijzonder aangrijpend. Het vervoer zelf was vervelend, het feit dat een patiënt vele weken lang vrij ver van huis in een vreemd ziekenhuis lag ook. En voor familie en andere naasten die tijdens de tweede golf vaak wel op bezoek mocht komen, was het ook bijzonder lastig. Regelmatig zochten familieleden een hotel of logeeradres in de noordelijke regio.

De overplaatsingen waren in de eerste golf nodig omdat de ziekenhuizen in Brabant en delen van de Randstad overbelast raakten met covid-patiënten; hun corona-afdelingen en met name hun ic’s hadden gewoon niet meer plek. Gedurende de tweede en derde golf was het vooral om de lasten voor ziekenhuizen zo eerlijk mogelijk te verdelen over het land. Door de coronazorg kwamen andere vormen van ziekenhuiszorg in gedrang, zoals kankerbehandelingen en ingrepen aan het hart.

LCPS onder leiding Ernst Kuipers verdeelde

Het verdelen van de coronapatiënten over het land wordt steeds landelijk geregeld door het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) onder leiding van Ernst Kuipers, de topman van het Rotterdamse Erasmus MC. Vanuit dat LCPS worden de patiënten verdeeld over elf regio’s. In Noorden Nederland komen de verzoeken binnen in de meldkamer in Drachten en worden ze door het ROAZ verdeeld over de negen ziekenhuizen.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu