Ziekenhuizen Noorden stellen opstarten gewone zorg nog zeker week uit

Foto: ANP/ Niels Wenstedt

De ziekenhuizen in Noord-Nederland stellen het weer opstarten van de gewone zorg nog minstens een week uit.

Vanwege het coronavirus zijn de meeste andere behandelingen tijdelijk gestopt. Veel patiënten komen ook uit zichzelf niet, ook bij min of meer ernstige klachten. Vorige week riepen diverse zorgbestuurders daarom op om de normale zorg weer op te starten.

In ROAZ-verband (Regionaal Overleg Acute Zorg) hebben de noordelijke ziekenhuizen daarover met de zorgverzekeraars Menzis en Zilveren Kruis/De Friesland overlegd. Afgesproken is deze week wel één of enkele operatiekamers per ziekenhuis weer te openen, voor zogenoemde semi-spoed. Maar het stapsgewijs weer starten van de rest van de zorg vergt meer tijd en overleg.

Beschermingsmiddelen

Zo moeten er voldoende beschermingsmiddelen voor patiënten en personeel zijn. En er is nog steeds een kans dat de hoeveelheid coronapatiënten toch weer fors toeneemt, of dat er van elders uit het land meer patiënten naar het Noorden komen.

Dinsdag lagen er nog 213 coronapatiënten in de noordelijke ziekenhuizen. Het aantal opnames wegens corona daalt al ruim een week, maar langzaam.

,,De vijf ziekenhuizen in Groningen en Drenthe vinden het belangrijk gezamenlijk op te trekken in het opschalen van de reguliere zorg, zodat iedereen de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft’’, stelt een woordvoerder van zorgverzekeraar Menzis. ,,Samenwerking is nodig vanuit het oogpunt van solidariteit voor alle patiënten die nu wachten op een consult of behandeling in het ziekenhuis.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu