Ziekenhuizen in Drenthe en Groningen zetten zich schrap: stroom coronapatiënten komt op gang in het Noorden

Een medewerker van het Martini Ziekenhuis in Groningen betreedt een sluiskamer. Foto: Jan Buwalda

Ineens gaat het hard. Na maanden van relatieve rust in de noordelijke ziekenhuizen kwam donderdag de stroom coronapatiënten op gang. Uit de eigen regio 22 en drie van elders uit het land.

Het plan was dat in tegenstelling tot het voorjaar nu de reguliere zorg, bijvoorbeeld aan kanker- of hartpatiënten, niet in het gedrang zou komen. Daar werd binnen de ziekenhuizen gisteren toch al aan getwijfeld omdat het aantal intensive care-bedden waar covid-patiënten geïsoleerd kunnen liggen vrij beperkt is. Bovendien liggen veel ic’s normaal gesproken ook al redelijk vol met patiënten.

Drie patiënten uit Rotterdam

Donderdagochtend lagen er 22 van Covid-19 verdachte patiënten in de ziekenhuizen in de drie noordelijke provincies; twee in Groningen, vijf in Drenthe en vijftien in Friesland. In de loop van de dag kwamen daar nog drie patiënten uit Rotterdam bij. Want net als in het voorjaar blijkt het weer nodig covid-patiënten te spreiden over het land, omdat in andere regio’s de zorg anders in de knel komt.

De snelle stijging was te verwachten omdat het aantal coronabesmettingen de laatste tijd ook fors is toegenomen in het Noorden. Toch bleef het aantal mensen dat ernstig ziek werd erg klein, tot gisteren.

Lastige situatie op intensive care

Er zijn in de meeste ziekenhuizen wel verpleegafdelingen gereserveerd voor covid-patiënten. Die afdelingen kunnen geïsoleerd worden zodat personeel er in beschermende pakken werkt. Op die afgescheiden afdelingen komen dan geen andere patiënten. Maar op de verschillende intensive care-afdelingen is dat lastiger. Die ic’s liggen normaal gesproken vol met niet-covid-patiënten. Er zijn wel kamers die geïsoleerd kunnen worden.

,,Maar die capaciteit is beperkt en we zijn nog bezig met een verbouwing om het aantal ic-bedden uit te breiden’’, zegt woordvoerder Dana Kragten van het Martini Ziekenhuis Groningen. Of er voldoende ic-bedden beschikbaar blijven voor ‘normale’ patiënten is dus nog onzeker. ,,Het wordt heel spannend’’, zegt Kragten. ,,We kunnen niet goed inschatten wat eraan gaat komen.’’

‘Niemand weet hoe het gaat lopen’

De Treant Zorggroep met ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal zegt het op dit moment ook nog goed aan te kunnen. ,,Maar niemand weet hoe snel het zich nu gaat ontwikkelen’’, zegt woordvoerder Lars Wormgoor.

Van tevoren is afgesproken dat de meeste covid-patiënten van buiten de regio vooral naar het UMCG en Martini Ziekenhuis gaan en de andere ziekenhuizen in Groningen en Drenthe vooral patiënten uit de eigen regio opvangen. Maar ook dat hangt af van hoe druk het wordt.

Flinke toename

Het aantal besmettingen blijft in het hele Noorden ook flink toenemen. Donderdag meldde het RIVM in Groningen 61 nieuwe besmettingen in één dag, in Drenthe 46 en in Friesland 29. In Drenthe was ook weer een sterfgeval door Covid-19 te betreuren. De stijging in Groningen was de afgelopen dagen per dag wat hoger. In Drenthe is de 46 op één dag hoger dan de laatste tijd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu