Ziekenhuizen in Noord-Nederland gaan samenwerken om tekorten van medicatie te voorkomen

De corona-polikliniek in het UMCG. Foto: ANP/Kees van de Veen

Ziekenhuizen in Noord-Nederland gaan samenwerken om te voorkomen dat er op intensive cares (ic’s) een tekort ontstaat aan de veelgevraagde medicatie voor coronapatiënten.

Het gaat om spierverslappers, sedatiemiddelen en pijnstillers als morfine, die allemaal nodig zijn om patiënten die beademd moeten worden te intuberen en in slaap te houden.

In Nederland alleen al is daarnaar, door het toenemende aantal patiënten op de intensive cares met Covid-19, drie tot vier keer zoveel vraag als voor de coronacrisis. ,,In andere landen stijgt de vraag naar deze medicatie net zo hard, dus is het zaak dat we hier niet zonder komen te zitten”, zegt Jos Kosterink, ziekenhuisapotheker en hoofd van de afdeling Klinische Farmacie en Farmacologie van het UMCG.

Schaarste van medicatie ligt extra op de loer, omdat farmaceutische fabrieken vaak precies genoeg van een middel produceren. Grote voorraden liggen niet op de plank. Daarnaast staan veel van de fabrieken in China en India. Waar China weer op gang komt, houdt Kosterink er rekening mee dat de levering van geneesmiddelen uit India de komende weken fors minder wordt, nu dit land hard wordt geraakt door de coronacrisis.

De ziekenhuisapotheken moeten daarom goed anticiperen op eventuele knelpunten van de beschikbaarheid. Daarvoor is constante afstemming nodig met de ic’s.

Beschikbaarheid dagelijks bijgehouden

De coördinatie die ondanks de omstandigheden voor genoeg geneesmiddelen moet zorgen, gebeurt zowel landelijk als hier in de regio. Het ministerie kondigde dinsdagavond het coördinatiecentrum Beschikbaarheid Kritieke Geneesmiddelen Covid aan, waarin naast vertegenwoordigers van de ziekenhuisapotheken (de NVZA) ook het ministerie zelf en de inspectie Gezondheidszorg zitten. In dit centrum wordt dagelijks de beschikbaarheid van de middelen in de ziekenhuizen bijgehouden. Waar nodig springen ziekenhuizen bij, of wordt er meer geproduceerd of bijbesteld in het buitenland.

,,Dat de inspectie ook in dit overleg zit is cruciaal”, zegt Kosterink. ,,Want dan hoef je ze niet te overtuigen van de noodzaak van een bestelling en kan de inspectie direct meekijken of de levering aan onze eisen voldoet.”

De ziekenhuizen in Noord-Nederland hebben daarnaast een regionale variant van dit samenwerkingsverband opgezet. ,,Niet om het landelijke initiatief dwars te zitten, maar aanvullend”, zegt Kosterink.

Korte lijnen

,,Het is beter om elkaar over korte lijnen te helpen, daar waar dit noodzakelijk is.” Als bijvoorbeeld in het ziekenhuis in Drachten een tekort dreigt, dan kan via dit samenwerkingsverband het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen bijspringen, als daar genoeg is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu