Zitten we door de CoronaCheck-app voor altijd vast aan gezondheidschecks voor evenementen of vakantie? Deze privacydeskundige waarschuwt: 'Als zo'n infrastructuur er eenmaal is, ga je het vaker gebruiken. Ook bij andere ziektes'

Wordt een gezondheidscheck door de komst van de CoronaCheck-app straks de standaard? Privacydeskundige Jaap-Henk Hoepman stelt dat we op moeten passen.

Gezondheidsminister Hugo de Jonge toont de CoronaCheck-app.

Gezondheidsminister Hugo de Jonge toont de CoronaCheck-app. Foto: Bart Maat

Gewenning aan testen voor toegang ligt op de loer, waarschuwt Hoepman, universitair hoofddocent privacy aan de Rijksuniversiteit Groningen. ,,Er is voor de aanpak van corona een grootschalige infrastructuur opgezet om mensen toegang te geven op basis van gezondheid”, zegt Hoepman. ,,Als zo’n infrastructuur er eenmaal is, ga je het vaker gebruiken. Ook bij andere ziektes.”

Nederland en de Europese Unie moeten volgens Hoepman scherp zijn op naleving van het tijdelijke karakter van de wet waarmee je met een gezondheidscheckapp toegang krijgt tot evenementen en het buitenland. Voor Nederlanders is dat de CoronaCheck-app, die een QR-code genereert als je volledig gevaccineerd bent, het laatste half jaar positief bent getest op corona of juist (zeer recent) negatief bent getest.

Waarom medische verklaring?

Die tijdelijkheid loopt gevaar, waarschuwt Hoepman. ,,Dat je aan het begin van een pandemie strenge maatregelen invoert is begrijpelijk”, zegt de universitair hoofddocent. ,,Maar we gaan naar de situatie toe dat straks 85 procent van de Nederlanders gevaccineerd is. Waarom is er dan überhaupt nog een medische verklaring nodig?”

,,Op het moment dat je grootschalige infrastructuur maakt om mensen toegang te geven tot andere landen, moet je ook nadenken over wat je er mee doet op de langere termijn”, zegt Hoepman. ,,Die discussie wordt niet gevoerd. Ik voorzie dat we die infrastructuur in de toekomst ook gaan gebruiken voor andere virussen. Als je eenmaal zoiets hebt, ga je het gebruiken.”

‘Ergens is dat niet eerlijk’

De privacydeskundige ziet de gezondheidscontroles als een inbreuk op een open samenleving en het vrije verkeer van personen binnen Europa. Hij spreekt van een ,,subtiele vorm van uitsluiting” van mensen die zich (nog) niet hebben laten vaccineren. ,,Als je iedere keer dat je ergens heen wilt moet laten testen, dan spreek je toch over een lichte dwang om je alsnog te laten vaccineren. Ergens is dat niet eerlijk”, vindt Hoepman.

De gevolgen voor de privacy van gebruikers van de CoronaCheck-app daarentegen zijn te overzien, constateert Hoepman: persoonsgegevens zijn voldoende afgeschermd voor degene die de QR-code scant.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu