Zo gaat de digitale fakkelactie voor Groningen als een lopend vuurtje door ons land. Check op de kaart waar bijna een kwart miljoen fakkels zijn ontstoken

Overal in Nederland werden digitale fakkels ontstoken, maar het zwaartepunt van de actie lag uiteraard in Groningen. Illustratie: Dick Vogel/DvhN

Meer dan 230 duizend digitale fakkels worden vrijdag en zaterdag ontstoken vóór de Groningers en tégen de gaswinning. Dat gebeurt overal in Nederland en ver daarbuiten.

In de loop van zaterdagavond gaat het met duizend nieuwe fakkels per minuut zelfs zo hard dat de server het eventjes begeeft.

Zwaartepunt in Groningen

Het zwaartepunt van de digitale fakkelactie ligt uiteraard in de provincie Groningen. De gemeente Groningen voert de lijst aan met ruim 37.000 digitale fakkels. Daarna komen Midden-Groningen (14.000), Het Hogeland (12.000) en Eemsdelta (11.500).

In Drenthe zijn de koplopers Tynaarlo (5.500), Assen (5.200) en Noordenveld (4.000).

De digitale fakkels branden over de hele wereld

De fakkelactie verspreidt zich zaterdag niet alleen als een lopend vuurtje over heel Nederland, maar reikt tot ver buiten onze landsgrenzen.

Van Chili tot Tasmanië, van Miami tot Japan en van Qatar tot Zuid-Afrika; je kunt het zo gek niet bedenken of er wordt wel ergens een digitale fakkel ontstoken.

Meeleven met de Groningers

Qua aantallen halen de buitenlandse fakkels het uiteraard niet bij de binnenlandse fakkels. Het zijn er zo’n tweeduizend. Maar ze illustreren wel heel mooi hoe sympathisanten (heel vaak Groningers en Drenten in den vreemde) overal ter wereld meeleven met de Groningers.

Met medewerking van Dick Vogel.

Nieuws

menu