Zo kickt Nederland af van Gronings gas

De gaswinning in Groningen wordt stapgewijs beëindigd. Dat gaat zo gebeuren:
  • Voor 500 miljoen euro wordt een nieuwe stikstofinstallatie in Zuidbroek gebouwd waarmee hoogcalorisch gas kan worden omgezet in laagcalorisch gas. Deze levert vanaf oktober 2022 een besparing op van 7 miljard kubieke 3 gas uit het Groningenveld. Daarnaast wordt gekeken naar de mogelijkheid om meer stikstof in te kopen voor bestaande installaties.
  • Uiterlijk in 2022 moeten alle industriële grootverbruikers van Gronings gas zijn overgeschakeld op hoogcalorisch gas of verduurzamen. Het gaat om 170 bedrijven die jaarlijks gezamenlijk circa 4,4 miljard kuub laagcalorisch gas afnemen.
  • De vraag naar laagcalorisch gas uit Duitsland, Frankrijk en België neemt de komende jaren met 2 miljard kubieke meter per jaar af. Ook wordt nog gekeken naar de mogelijke omschakeling van een Duitse elektriciteitscentrale op hoogcalorisch gas. Daarnaast hoopt het Noord-Duitse energiebedrijf EWE de vraag naar Gronings gas met circa 1,7 miljard kubieke meter te verlagen door onder meer de bouw van een stikstofinstallatie.
  • Ook Nederlandse huishoudens zullen moeten bijdragen aan het terugdringen van de gaswinning. De kosten voor de stikstofinstallatie in Zuidbroek worden doorberekend in de transportkosten.
  • De ombouw van bestaande woningen naar aardgasvrij moet de komende jaren leiden tot een lagere vraag naar Groningengas. Het kabinet koerst op een verbod op de verkoop van de CV-ketel. Ook wil met de witgoedbranche de omschakeling door particulieren van gaskookplaten en gasovens op elektrische toestellen stimuleren.