Zo lang bouwen aan nieuwe school in Hoogezand dat bij de oplevering vier noodlokalen worden bijgeplaatst

De bouw van kindcentrum Vosholen, hier in 2016, kende vele tegenslagen. Bij de oplevering zal het twee keer zo duur zijn als de begrote 4,7 miljoen euro. foto archief harry tielman

De bouw van het kindcentrum Vosholen in Hoogezand heeft vijf jaar geduurd. Bij oplevering is het nieuwe schoolgebouw alweer te klein en moeten noodlokalen worden bijgeplaatst.

In de herfstvakantie verhuizen de leerlingen van de Theo Thijssenschool naar het naastgelegen kindcentrum Vosholen, waar ook de Sint Antoniusschool en een peuterspeelzaal onderdak krijgen.

Voordat de kinderen van de Sint Antoniusschool naar het kindcentrum kunnen verhuizen moet het noodgebouw van de Theo Thijsssenschool worden afgebroken. Daardoor ontstaat parkeergelegenheid en ruimte voor auto’s om veilig af- en aan te rijden.

Vier semi-permanente noodlokalen

De bouw van kindcentrum Vosholen heeft zolang geduurd dat vier semi-permanente noodlokalen moeten worden geplaatst om de toegenomen aantallen leerlingen te kunnen bergen.

Het ontwerp was gaandeweg de bouw al aangepast van 500 naar 600 leerlingen; 11 lokalen voor de Theo Thijssenschool en 13 voor de Sint Antoniusschool.

Nieuwe scholen krap neerzetten

,,Dat aantal leerlingen is gehandhaafd’’, zegt wethouder Erik Drenth (CDA), ,,al zijn er nu zoveel kinderen meer dat bij de nieuwe school vier noodlokalen moeten worden bijgeplaatst.’’

Drenth: ,,We proberen alle nieuwe scholen krap neer te zetten. De nieuwe gebouwen gaan 40 jaar mee, maar als ze naar de huidige leerlingenaantallen worden gebouwd, kampen we over tien met jaar met leegstand. Volgens de prognoses komt er een moment dat het allemaal wel past.’’

Jonge gezinnen met kinderen

Kindcentrum Vosholen kampt met toestroom van kinderen omdat er volop wordt gebouwd in de gelijknamige wijk. De nieuwe huizen worden betrokken door jonge gezinnen met kinderen.

De eerste steen van kindcentrum Vosholen werd in oktober 2014 gelegd. In april van het jaar daarop werd de bouw stilgelegd omdat het ontwerp aardbevingsbestendig moest worden gemaakt.

Bouw opnieuw aanbesteed

In oktober 2015 ging de aannemer failliet, de bouw werd opnieuw aanbesteed, maar na de ontdekking van een constructiefout in september 2016 voor de tweede keer stilgelegd.

Vorig jaar na de bouwvak werd de bouw hervat. Intussen was de capaciteit van het kindcentrum van vijfhonderd leerlingen uitgebreid naar zeshonderd. Verwacht wordt dat het kindcentrum uiteindelijk twee keer zo duur is als de oorspronkelijk begrote 4,7 miljoen euro.

Nieuws

Meest gelezen

menu