Pas op voor de kuitenbijtertjes in de 4 Mijl. Zo bouw jij de perfecte race op

Foto: Jilmer Postma

Hoe bouw je de perfecte 4 Mijl op? Nou, in elk geval niet door er bij de start als een haas vandoor te gaan.

De deelnemers die rustig beginnen en later pas versnellen noteren gemiddeld de snelste eindtijd. Ze finishen door de bank genomen een minuut eerder dan de lopers die snel van start gaan en later vertragen.

Dat blijkt uit een analyse die DvhN maakte van de tijden van 18.000 deelnemers aan een eerdere editie van de 4 Mijl.

Kuitenbijtertjes

Het succes van een rustige start heeft alles te maken met twee venijnige kuitenbijtertjes aan het einde van het parcours: het spoorwegviaduct in de Hereweg en het vals plat van de Herestraat. Hier betaal je een zware tol als je in het eerste deel van de race te veel energie verspeelt. Vooral die laatste 600 loodzware meters door de Herestraat nekken menig loper.

Hier, op de flanken van de Hondsrug, overbrug je een hoogteverschil van maar liefst 2,7 meter. Bergop wel te verstaan. Je kunt dus maar beter zorgen dat je nog wat energie over hebt. Zo niet, dan vind je alsnog jouw Waterloo in het zicht van de finish.

Positieve of negatieve split

Als je de eerste helft van het parcours trager aflegt dan de tweede helft, loop je een negatieve split . Doe je het andersom, dan loop je een positieve split . Hardlopers discussiëren graag over de vraag welke methode beter is, maar dat hangt mede af van het parcours en de individuele kwaliteiten van de loper. Eindigt de wedstrijd bergop, zoals de 4 Mijl van Groningen, dan wint de negatieve split het overduidelijk.

Vlak lopen lukt bijna niet

De data-analyse van DvhN onthulde verrassend genoeg ook dat het zogenoemde vlak lopen niet loont op de 4 Mijl. De deelnemers die het eerste en tweede deel van het parcours afleggen in ongeveer hetzelfde tempo scoren gemiddeld de slechtste eindtijd. Vlak lopen kost in theorie de minste energie, maar dan moet je de kunst van het hardlopen wel heel goed verstaan. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat je alsnog nat gaat op de flanken van de Hondsrug.

Nieuws

Meest gelezen

menu