Zo reageren Koen Schuiling, Marco Out en viroloog Bert Niesters op de nieuwe coronamaatregelen

Ruim 2,9 miljoen kijkers voor coronapersconferentie ANP

Aanscherping van de landelijke maatregelen is ook in de regio nodig. Dat vindt burgemeester Koen Schuiling van Groningen. Schuiling, burgemeester Marco Out van Assen en viroloog Bert Niesters reageren op de dinsdag door premier Rutte en minister De Jonge aangekondigde maatregelen.

Koen Schuiling: Aanscherping is nodig

Het aantal besmettingen met het coronavirus loopt de laatste weken in Groningen flink op. Toch ziet burgemeester Koen Schuiling geen reden voor extra maatregelen zoals in Amsterdam, behalve de toegangsstop op de horeca die eerder al was afgekondigd.

Schuiling reageert met begrip op de oproep van het kabinet om langer thuis te blijven werken en geen feestjes thuis met meer dan zes mensen te houden. ,,Deze aanscherping van de landelijke maatregelen is ook in Groningen nodig, want het aantal besmettingen loopt redelijk steil omhoog.’’

Volgens Schuiling is het niet haalbaar om thuis bij mensen ‘achter de voordeur’ te gaan handhaven op het maximum van zes aanwezigen.

Marco Out: Regionaal maatwerk

Om aan te geven hoe groot de regionale verschillen zijn, pakte minister De Jonge Assen (twee besmettingen de laatste week) en Amsterdam (zo’n 1400) eruit.

,,Het is altijd goed om op een positieve manier genoemd te worden’’, zegt Marco Out, burgemeester van Assen en voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe. ,,Maar we moeten ook weer niet denken dat het hier wel een beetje meevalt.’’

Out wil nog niet vooruit lopen op hoe een verplichte quarantaine gehandhaaft moet gaan worden. ,,Daar zijn verschillende opties voor, die de komende weken op tafel komen.’’ Binnen twee of drie weken moet ook duidelijk worden hoe de corona-aanpak per regio precies geregeld gaat worden. Out: ,,Regionaal maatwerk is onderwerp van gesprek.’’

Bert Niesters: Hou je aan de regels

,,Ik word hier niet warm of koud van’’, zegt viroloog Bert Niesters van het UMCG over de aangescherpte maatregelen.

 Interessanter vindt hij de maatregelen die worden afgekondigd om de brandhaarden in Amsterdam te blussen. ,,Daar is de situatie veel erger, maar wij moeten in het Noorden ook weer niet denken dat we hier geen risico lopen’’, zegt Niesters.

Hij pakt de cijfers voor de provincie Groningen erbij. ,,We hebben hier inmiddels elke dag besmettingen.’’ In de maand juni gingen er vele dagen voorbij waarop geen enkel positief geval werd gemeld.

,,Nog altijd zijn de aantallen niet groot, maar bij verdubbelingen van de besmettingen gaat het hard de verkeerde kant op’’, zegt de viroloog. ,,Niemand wil in lockdown, dus hou je aan de regels.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu