Zo vierden Groningen en Drenthe K/Woningsdag: met mooi weer en hier en daar een klein feestje

In de Nieuwe Blekerstraat zochten buurtbewoners elkaar met 1,5 meter afstand op om met spelletjes de tijd een beetje door te komen. Foto: Corné Sparidaens

Is het eindelijk weer een keer mooi weer met Koningsdag, gaan de festiviteiten niet door. Toch laat het noorden zich niet alle feestjes ontnemen. Zo vierden Groningen en Drenthe K/Woningsdag.

Dit jaar had de grootste beste mooiste Koningsdag ooit moeten zijn voor het Oranje Comité Loppersum. „We bestaan zestig jaar. We zouden beginnen met een ballonvaart en over de vrijmarkt varen. Als ik die strakblauwe lucht zo zie, was dat een enorm succes geworden.”

In plaats daarvan is Sander Eisinga, voorzitter van het Oranje Comité Loppersum, zijn tuin maar gaan bestraten. Koningsdag - of woningsdag - was dit jaar door de coronamaatregelen anders dan anders: geen vrijmarkten en geen grote evenementen.

De voorzitter staat op het Marktplein in het dorp. Grapjassen hebben vannacht met linten, stoepkrijt en papieren bordjes ‘de markt uitgezet’. Op de straatstenen staat aangegeven waar het podium hoort, waar de biertent staat en zelfs waar families normaal gesproken hun waren uitstallen. Eisinga: „Ik hoop maar dat de jeugd de troep zelf weer opruimt.”

Noah en Elin hebben wel een kraampje

Op het gekras van kraaien, het gezoem van grasmaaiers en het geklapper van vlaggen na, is het stil in Loppersum. Een paar dagjesmensen struinen door straten. Maar de meeste winkels hebben de deuren dicht. Dat is ook zo in het centrum van Winschoten. Normaal gesproken gaan de oranje tompoucen van de HEMA in Winschoten als warme broodjes over de toonbank. Vandaag zijn de deuren dicht.

Noah (8) en Elin (6) zitten, uitgedost met oranje accessoires, met een kraam voor de deur van zoetwarenwinkel Mecca in de Langestraat. „Die is van onze ouders. We hadden toch niets te doen dus zijn we hier maar gaan zitten met wat spulletjes. Er is al een handhaver langsgelopen, maar hij zei niets!”, zegt Elin. „Het geld is voor onze ouders, maar soms geven mensen iets extra’s. Dat mogen we houden”, vertelt Noah.

In Emmen hopen mensen dat het ‘snel weer een beetje normaal wordt’

Dat het een bijzondere dag was, was in het Emmer centrum alleen te zien aan de grote vlaggen die her en der opgehangen waren. Vooral in de ochtenduren was het contrast met een jaar geleden enorm. Het was heel rustig. Er waren ook maatregelen genomen om te voorkomen dat mensen toch een soort vrijmarkt zouden beginnen.

Aan de randen van de stadsvloer staan paaltjes die voorkomen dat auto’s de stadsvloer oprijden. Normaal gesproken gaan die paaltjes ‘s ochtends naar beneden om laden en lossen mogelijk te maken. Dit keer was dat niet het geval. Niemand kon dus met een auto vol met rommelmarktspullen de stadsvloer op.

In de loop van de dag werd het drukker. Een deel van de winkels was open. ,,Heel jammer dat Koningsdag dit jaar niet door kan gaan. Het weer is nu perfect voor zo’n evenement. Niet te koud, niet te warm’‘, betoogde een van de wandelaars door het centrum. ,,Geen vrijmarkt, maar ook geen terrasjes. Die mis ik ook’‘, vulde een ander aan. ,,Laten we hopen dat alles zo snel mogelijk weer een beetje normaal wordt.’’

Studenten laten zich het feestje niet ontnemen

Dat het allemaal snel weer normaal wordt, hoopt uitbater Arnold Ensing van de Wolthoorn in de Grote Kromme Elleboog in Groningen ook. „Ik realiseerde me vandaag dat het de eerste keer in twintig jaar is, dat ik vrij ben met Koningsdag”, zegt hij. „Het zijn rare tijden. Normaal zijn Koningsdag en Koningsnacht de zwaarste dagen van het jaar. Dan moeten we echt heel hard werken en staat de straat vol mensen. Ik heb vandaag maar een boswandeling gemaakt.”

Toch laten veel Stadjers zich het feestje niet ontnemen. In de Schilderswijk hebben studenten hun veelal uitgeleefde huisraad naar buiten gesjouwd om daar, terwijl de muziek uit de speakers schalt, te proosten op de verjaardag van Prins -inmiddels koning- Pils. In de Nieuwe Blekersstraat hebben Robert McLaren en zijn buren de boel versiert met oranje vlaggetjes, worden hapjes genuttigd en wagen de bewoners zich aan een potje spijkerpoepen.

Zelfs voorzitter Eisinga uit Loppersum weet het van de positieve kant te bekijken: „Ach, we doen het volgend jaar gewoon opnieuw. Dan is het ook minder werk, want het programma ligt er al. Hopelijk hebben we dan ook dit weer. Dan wordt het alsnog een knalfeestje.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu