Zo beslaat je bril niet bij het dragen van een mondkapje

Diederik Gommers kampt ook met het probleem. Foto: Diederik Gommers

Nu het dringende advies is om in de publieke binnenruimte mondkapjes te dragen, merken brildragers dat de combinatie bril en masker niet altijd even ideaal is. Glazen beslaan vaak, maar volgens twee artsen is dit hinderlijke probleem makkelijk op te lossen.

De artsen beschreven jaren geleden in Annals of the Royal College of Surgeons of England al een eenvoudige oplossing om beslagen brilglazen te voorkomen wanneer je een mondneusmasker draagt, ontdekte tijdschrift Margriet deze week. Onderzoek dat vooral uitkomst moest bieden voor medisch personeel in de operatiekamer, maar net zo handig is nu het advies er ligt om een mondkapje te dragen als je boodschappen doet of je paspoort verlengt op het gemeentehuis.

Een bril beslaat omdat de warme adem door het mondkapje niet recht naar voren gaat, maar naar boven. De warme watermoleculen uit de adem condenseren op de koelere glazen, in een soort clusters. Door een simpele mix van water en zeep te gebruiken ontstaat er een dun laagje dat oppervlaktespanning vermindert en ervoor zorgt dat de watermoleculen gelijkmatiger over het oppervlak worden verdeeld.

Dit is het stappenplan:

  • Was je handen grondig met water en zeep.
  • Maak je brilglazen nat en smeer ze goed in met handzeep.
  • Spoel je brilglazen af onder warm water en zorg dat er geen zeepresten achterblijven.
  • Droog de bril voorzichtig met een schone, zachte handdoek, brillendoekje of een keukenpapiertje.

Het resultaat zou een smetteloos schone, onbeslagen bril moeten zijn.

Ic-arts Diederik Gommers had deze week ook last van beslagen brilglazen:

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu