Zo werkt het ophalen van jouw gratis perenboom in Groningen

Met een beetje geluk heb je over een jaar of twee je eerste peren aan de boom. Foto: Shutterstock

In Groningen kun je zaterdag gratis (hand)perenbomen ophalen. Zo werkt het.

Het eerste exemplaar wordt morgen overhandigd aan een stadjer door wethouder Glimina Chakor. Daarna liggen er nog 3999 jonge bomen te wachten op een plekje ergens in de stad.

Waar komen die perenbomen vandaan?

De coronapandemie heeft in Nederland geleid tot overschotten. Deze week komen 150.000 bomen uit de koelcel die vanwege corona niet verkocht zijn. De kweker zet de koelcel uit omdat de zomer voorbij is. De bomen - conferenceperen - waren bedoeld voor export. Ze zouden eigenlijk worden verbrand, maar daar stak Stichting Urgenda een stokje voor.

De actie maakt deel uit van een groter project, Meer Bomen Nu , dat zich richt op het verplanten van bomen.

Donatie mag, hoeft niet

De bomen, per persoon mag je maximaal 50 stuks meenemen, zijn gratis. Wel wordt aan iedereen een donatie gevraagd. Verplicht is dat echter niet. Wie geld wil doneren, krijgt een QR-code en komt dan op een donatiepagina terecht.

Coronaproof

Op alle locaties is een speciale drive-through opgezet. Belangstellenden kunnen zelf de bomen ‘coronaproof’ pakken en inladen en dan weer doorrijden. Je kunt ook gewoon op de fiets komen. Mensen mogen meerdere bomen meenemen. Wil je een perenbomenbos planten, dan moet je je via de website van Meer Bomen Nu aanmelden.

Snel planten

De bomen moeten bij thuiskomst wel meteen worden geplant met veel water om hun overlevingskans te vergroten. Omdat de bomen in augustus uit de koeling komen, zullen ze wel een tikje krijgen. Met voldoende water en goede verzorging moeten de perenbomen het thuis wel gaan redden. Wie een boom meeneemt, krijgt er een plantinstructie bij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu