Zoektocht door Ostfriesland naar alternatieve locatie voor Galli-kermis. Marktkooplui en kermisexploitanten willen geld verdienen

Sfeerbeeld van de Gallimarkt in het centrum van Leer. Door de 512de editie is een streep gezet Foto: Huisman Media

De ook bij Groningers en Drenten populaire Gallimarkt in Leer is vanwege het aantal oplopende coronabesmettingen afgelast.

Kermisexploitanten hebben nu ook tevergeefs geprobeerd een vergunning te krijgen voor een zogenaamd Gallipark, een coronaproof kermisterrein met plaats voor maximaal veertig kermisattracties en standhouders. De stad Leer heeft daarvoor op het laatste moment geen toestemming gegeven.

Met Galli-park naar Emden

De vereniging van kermisexploitanten en marktkooplui in Ostfriesland proberen nu het stadsbestuur van de havenstad Emden achter hun plannen te krijgen. Gesprekken over het terrein zijn inmiddels in volle gang.

Het was voor de vereniging al een bitter pil dat er een streep door de 512de Gallimarkt is gezet. Ongeveer een half miljoen mensen komt op het grootste festijn in Ostfriesland af, ook vele Groningers en Drenten. Ruim tweehonderd kermisexploitanten en marktkooplui moesten worden teleurgesteld.

In Papenburg is het concept geslaagd

Als alternatief had de Ostfriese vereniging van kermis- en marktkooplui exploitanten een mobiele Gallipark bedacht. ,,Een park met maximaal veertig standhouders en kermisattracties en maximaal achthonderd tot duizend bezoekers”, legt Jonny Eden, de woordvoerder van de vereniging uit. ,,Het concept slaat aan. We zijn tot en met zondag nog in Papenburg en het gaat tot dusver uitstekend. We hebben nu al complimenten van het stadsbestuur gekregen.”

De vereniging houdt zich aan de regels van de gezondheidsdienst. Dat betekent bij de ingang van het feestterrein handen ontsmetten, een formulier invullen en over de uitgestippelde paden wandelen. ,,Het is een mooi alternatief voor onze leden. We kunnen op deze manier toch nog inkomen genereren.” Eden vindt het niet te verteren dat de stad Leer het concept niet omarmt en het zeer recent heeft verboden. ,,Kijk naar Papenburg en de bereidwilligheid van het stadsbestuur. Het loopt er op rolletjes.”

De 512de Gallimarkt stond voor 14 - tot en met 18 oktober gepland. ,,Een keer eerder in al die jaren is het feest niet doorgegaan. Dat was in de oorlogstijd”, weet marktmeester Michael Meyer.

Net als in Nederland hebben de kermis- en marktkooplui het financieel zwaar. Ze krijgen weliswaar een tegemoetkoming, maar daarmee zijn ze niet geholpen. ,,Het voortbestaan van de bedrijven van veel collega’s staat op het spel”, aldus Eden.


Nieuws

Meest gelezen

menu