Zoektocht naar de Grote Markt kerstboom: ‘Hij stond ooit als kerstboompje in huis’

De spar van Wim Jan en Karin Ots uit Oude Pekela komt als kerstboom op de Grote Markt in Groningen te staan. Gekozen uit vier exemplaren.

Eerlijk is eerlijk, de mooiste kerstboom staat eigenlijk in Doezum. De boom van Bep Hijlkema (62) heeft precies de juiste vorm, prachtige volle takken en een goede afmeting.

Maar helaas, haar boom komt niet naar Groningen. De naaldboom staat in haar tuin op een plek waar vervoerder Harry Hartman van Wagenborg niks mee kan. ,,Als we die boom willen vervoeren moeten we zeker 25.000 euro aan extra kosten maken om er goed bij te kunnen.’’ En dat past niet in het budget.

55 mails met foto's van bomen

De kerstboom in de Groningse binnenstad valt onder de verantwoordelijkheid van de Groningen City Club, die Louis van der Tuin heeft ingehuurd voor de organisatie. Van der Tuin deed in de zomer een oproep en ontving van 55 mensen uit Groningen en Drenthe mails met foto’s van kerstbomen.

Hij selecteerde er vier. Die ging hij maandagmiddag samen met vervoerder Hartman op locatie keuren. Want op een foto is niet te zien of de boom toevallig op een lastige plek staat of aan een weg waar een chauffeur met een grote trailer niet uit de voeten kan.

Dus stapten Van der Tuin en Hartman in de auto om een rondje door de noordelijke provincies te maken.

'We willen er sowieso van af'

Als eerste bezoeken ze de boom van de familie Ots in Oude Pekela. De 22 meter hoge spar in de voortuin moet weg, vindt Karin Ots (40). ,,Hij stond ooit als kerstboom in het ouderlijk huis van mijn man’’, vertelt zij. ,,Wij wonen hier sinds juli en vinden de boom veel te groot. We willen er sowieso van af.’’

Als ze Hartman hoort zeggen dat het transport niet eenvoudig is vanwege een hek en ,,een smalle weg voor de deur’’, probeert ze hem te overtuigen en gooit zelfs haar jonge kinderen in de strijd. ,,Die willen heel graag in december naar de Grote Markt om onze boom te zien.’’

Geen zon voor de zonnepanelen

De mannen vertellen haar dat ze pas aan het eind van de dag een beslissing nemen en rijden naar Muntendam om de boom van Engbert (81) en Ria Smidt (74) te bewonderen. De hoge boom is veertig jaar oud – ,,hebben we zelf geplant’’ – en neemt de zon weg voor de zonnepanelen op het dak. ,,Jammer dat deze boom drie stammen heeft’’, zegt Van der Tuin. Het vervoer zou op deze plek geen probleem opleveren en dat is een pluspunt.

In Zuidlaren heeft John Hollemans (68) een Canadese spar in de aanbieding. ,,Hij staat me niet echt in de weg, hoor’’, zegt hij. Maar hij zag de oproep in de krant en meldde zijn 42 jaar oude spar aan. ,,Niet verkeerd’’, vindt Van der Tuin deze boom, maar Hartman ziet een obstakel. En hij doelt niet op de rioleringswerkzaamheden in de straat, want die zijn in december wel klaar. ,,Die haakse bochten om de straat uit te komen, kunnen we met de trailer niet maken.’’

De laatste bezichtiging is in Doezum die onmiddellijk als mooiste wordt aangemerkt. Alleen het vervoer, dat wordt hem niet.

Van der Tuin en Hartman gebruiken de terugweg naar Stad om alle voors en tegens nog eens af te wegen. Ze plegen nog een telefoontje naar de familie Ots in Oude Pekela voor overleg. Als de heer des huizes, Wim Jan, aanbiedt om zijn tuinhek weg te halen voor de vervoerder, valt de beslissing. De spar van Ots komt naar Groningen en dat zullen hun kinderen fantastisch vinden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
menu