Zombiedrug spice komt via belastingenveloppen gevangenis binnen. Onzichtbaar, geurloos en zeer gewild. Zo werkt het

Spice, dat is dé nieuwe bajesdrug. Onzichtbaar, geurloos, niet traceerbaar met standaard drugstests. Papier wordt met de chemische vloeistof geïmpregneerd, waarna gebruikers snippers door tabak rollen en oproken. Spice is amper buiten de deur te houden, zegt gevangenispersoneel. Het zit op kindertekeningen, nagemaakte advocatenpost, in kleding, op foto’s. Zelfs de blauwe enveloppen van de Belastingdienst bevatten Spice, zo ontdekt deze krant.

Foto ter illustratie. Papier met Spice erop wordt door tabak gerold en gerookt. De drug kreeg de naam 'zombiedrug' vanwege de wezenloze staat waarin gebruikers verkeren na het roken ervan

Foto ter illustratie. Papier met Spice erop wordt door tabak gerold en gerookt. De drug kreeg de naam 'zombiedrug' vanwege de wezenloze staat waarin gebruikers verkeren na het roken ervan

In de gevangenis in Ter Apel liggen op tafel een kinderkleurplaat van een schattige neushoorn, stukjes printerpapier, een stukje wc-papier en een opgerold strookje papier dat in een kledingtouwtje was verstopt. En een spijkerbroek, waarbij in de broeksband - vermoedelijk door een naaiatelier - papierstroken zijn genaaid. Al dit papier heeft iets gemeen. Het zijn drugs.

Het is geïmpregneerd met ‘Spice’, een chemisch goedje dat gerookt wordt. Het papier wordt versnipperd en door tabak gerold. Deze ‘synthetische cannabinoïden’ zijn nieuwe psychoactieve stoffen die de effecten van THC in wiet nabootsen. De effecten zijn echter sterker, onvoorspelbaarder én gevaarlijker. De verslavende effecten zijn ook groter, zeggen verslavingszorgspecialisten en gebruikers.

Onzichtbaar en geurloos

Spice wordt inmiddels aangetroffen in alle gevangenissen in Nederland. Het is dé ultieme bajesdrugs: onzichtbaar voor het menselijke oog en voor de toegangscans, geurloos en niet traceerbaar met standaard urinecontroles. Het kan binnengesmokkeld worden met een kindertekening, briefpost, een briefje ‘aan pappa’, de foto van een geliefde, de kartonnen doos van een geschenk, een bladzijde in een strafdossier, bedenk het maar. Er zijn zelfs voorbeelden dat het wasvoorschriftlabeltje in kleding ermee was geïmpregneerd.