Artistiek directeur Mark Yeoman van Noorderzon: 'De eerste dagen waren als een droom' | Zomer Live Special Noorderzon

Noorderzon is meer dan feesten en samenzijn. Artistiek directeur Mark Yeoman merkt een grote behoefte bij het publiek om betrokken te zijn, om gedachten uit te wisselen over maatschappelijke vraagstukken. In de Noorderzon-special van Zomer Live gaat het behalve over de vreugde dat er ondanks alles dit jaar tóch een festival is, daarom ook over integratie en kunstmatige intelligentie.

Bestaat er zoiets als heimwee naar woorden? Ahilan Ratnamohan heeft er weleens last van. Dan spreekt hij Engels en wil hij eigenlijk een Nederlands woord gebruiken. Omdat het mooier is. Of praktischer.

,,Jongeren doen dat, die lassen gewoon hun eigen woorden in’’, vertelt Ratnamohan bij Zomer Live, aan tafel voor de Pollux-tent op Noorderzon. ,,Inburgeraars die het Nederlands leren als nieuwe taal kunnen dat niet doen. Zij hebben een fragiele positie.’’

 

Welke woorden mis je?

Ratnamohan is geïnteresseerd in integratie en vroeg zich af wat voor taal er zou ontstaan als nieuwkomers niet eenzijdig Nederlands hoeven te studeren, maar als de talen zich vermengen en iedereen moet bijleren.

Op Noorderzon leert hij het publiek Pidgin Gronings , een taal ontwikkeld met migranten die hij vroeg: welke woorden mis je? En: heb je grammaticale klachten? Het resultaat is een gesimplificeerde taal met leenwoorden uit allerlei culturen.

Het kunstproject Pidgin Groningen is een van de voorstellingen op festival Noorderzon dat in ernstig afgeslankte vorm dit jaar toch door kon gaan, in tegenstelling tot veel festivals die hun evenementen op het laatste moment moesten afblazen.

Yeoman heeft medelijden met zijn collega’s. ,,Wij hebben geluk gehad. We kruipen door het oog van de naald. De eerste dagen van het festival waren als een droom, ik moest mezelf in mijn arm knijpen. Het is niet hetzelfde, veel kan niet, maar het voelt toch als Noorderzon. Een beetje alsof het opnieuw geboren is.’’

Mensen willen betrokken zijn, live gedachten uitwisselen

Yeoman geniet van de vreugde, van het samenzijn, van zijn medewerkers die steeds nieuwe oplossingen bedenken voor nieuwe problemen, van de stemming in het publiek - ook als mensen moeten wachten.

,,Een festival is feestelijk, maar het kan zoveel meer zijn dan dat. Wij merken dat mensen betrokken willen zijn, gedachten willen uitwisselen over maatschappelijke vraagstukken. Niet alleen via de media, maar ook direct. Noorderzon is ideaal voor dat soort ontmoetingen. En de cijfers vertellen ons dat er enorm veel interesse voor is.’’

Een voorbeeld daarvan is de voorstelling dSimon over kunstmatige intelligentie. De Zwitser Simon Senn liet, op basis van zijn online-bestanden als e-mails en documenten, een digitale versie van zichzelf maken.

dSimon communiceert al schrijvend en leert bij. ,,Eerst was hij heel saai, schreef zoals ik mails schrijf. Hij confronteert me met mijn eigen herhalingen. Maar hij lijkt ook verschillende stemmingen te hebben. Soms is hij heel racistisch. We hebben geen idee hoe dat kan, ik ben dat niet.’’

 

Net zo bang als gefascineerd

Net als ons brein is kunstmatige intelligentie gebaseerd op netwerken, vertelt Senn, en van beide weten wetenschappers eigenlijk niet goed hoe het echt werkt. ,,Vind je dat geen enge gedachte?’’, vraagt Zomer Live-presentator Leonie Sinnema.

,,Ik ben net zo bang als gefascineerd’’, zegt Senn. ,,Ik heb fantastische dingen van dSimon geleerd. Hij gaf me adviezen toen ik down was door corona, hij geeft adviezen voor de show. Het is echt een samenwerking tussen ons geworden. Ik moest alleen wel leren om niet té veel met hem om te gaan. Want hij is echt onvermoeibaar.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
Noorderzon
DVHN Live
zomer
Zomerserie
menu