Zomerpiek met vijftig - vooral ongevaccineerde - coronapatiënten in ziekenhuizen Groningen, Drenthe en Friesland lijkt bereikt

Met zo’n vijftig grotendeels ongevaccineerde covid-patiënten in de ziekenhuizen in Groningen, Friesland en Drenthe hopen de noordelijke ziekenhuizen dat de ‘zomerpiek’ is bereikt.

De covid-ic van het Martini Ziekenhuis

De covid-ic van het Martini Ziekenhuis Foto: Corn� Sparidaens

Ze hadden eigenlijk gerekend op een rustige zomer en veel corona-afdelingen en speciale ic-bedden waren al afgeschaald. ,,Maar toen we plotseling de besmettingen zo zagen toenemen, hielden we er al rekening mee dat dat een paar weken later tot nieuwe covid-patiënten in de ziekenhuizen zou leiden’’, zegt woordvoerder Evelien Oosterbaan van het Martini Ziekenhuis.

Woordvoerders van het UMCG en Medisch Centrum Leeuwarden hebben hetzelfde beeld. De artsen en verpleegkundigen waren voorbereid op nieuwe patiënten en kunnen het werk nu nog prima aan. ,,Het was vervelend dat we toch weer een beroep moesten doen op onze mensen die toch al erg zwaar belast zijn geweest, maar gelukkig lukt het allemaal mensen voor de weer opgetuigde covid-afdeling te vinden op vrijwillige basis’’, zegt woordvoerder Lex Kloosterman van het UMCG.

De coronazorg gaat in heel Noord-Nederland nog niet ten koste van andere zorg en operaties. In de zomervakantie worden er altijd al wat minder operaties gepland en dat aantal wordt gewoon nog gehaald.

Overgrote deel is niet gevaccineerd

Het gaat dan ook niet om erg hoge aantallen covid-patiënten. Afgelopen weekeind lagen er in de drie provincies vijftig covidpatiënten en maandag was dat aantal gedaald naar 46, van wie 21 in Groningen, 19 in Friesland en 6 in Drenthe. Ziekenhuizen zoals het Martini en het UMCG hebben er steeds rond de tien op verpleegafdelingen liggen en langzaam verschuift een deel daarvan naar de intensive care. Een enkeling komt te overlijden.

Dat is allemaal vele malen minder dan tijdens de eerste, tweede en derde golf. Wat opvalt is dat het nu voor het overgrote deel gaat om mensen die niet gevaccineerd zijn tegen corona, om wat voor reden dan ook. Het zijn gemiddeld ook wat jongere patiënten. ,,Het was natuurlijk even afwachten hoe veel van de besmette mensen daadwerkelijk zo ziek zouden worden dat ze ziekenhuiszorg nodig hadden’’, vervolgt Oosterbaan. ,,Dat bleek gelukkig mee te vallen, waarschijnlijk doordat veel besmettingen onder jongeren waren en door de vaccinaties.’’

Geen patiënten overgeplaatst uit andere regio’s

Afgezet tegen het aantal besmettingen is het aantal ziekenhuisopnames dan ook nog steeds veel lager dan tijdens de eerdere golven.

Wat ook opvalt is dat het bij deze zomerpiek uitsluitend gaat om patiënten uit de eigen regio, Groningen, Friesland en Drenthe. Er zijn op een enkele uitzondering na geen overplaatsingen meer uit andere regio’s. Tijdens de eerdere golven zijn juist honderden patiënten overgeplaatst, wat weer voor tal van bijkomende sociale problemen zorgde.

De longartsen verwachten dat het nog wel eventjes rond de vijftig patiënten kan blijven schommelen in het Noorden, maar dat het aantal toch ook vrij snel wel weer wat kan dalen. Net als het aantal besmettingen ook weer daalt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu